AGENDA EVENIMENTULUI – Conferințele WEBDIDACTICA Educațional ”Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO din România, punte între trecut, prezent și viitor”

AGENDA EVENIMENTULUI

Conferințele WEBDIDACTICA Educațional

Marți, 21 martie 2023

Ora 17:00

Evenimentul are loc pe platforma Zoom Webinars și va fi transmis, live, pe pagina noastră de Facebook și pe canalul nostru de YouTube.

17:00 Opening Remarks

Moderator: Ramona Mezei, Director General al Bibliotecii Metropolitane București, Profesor Asociat al Colegiului Universitar de Productie Media „Spiru Haret” București și fondator al Școlii de Vorbit, jurnalist, profesor și trainer de dicție, public speaking și debate.

17:05 Madlen Șerban, Secretar General al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO

Tema: “Patrimoniul României în UNESCO. Să îl cunoaștem și să îl păstrăm”

Doamna Madlen Șerban este profesor asociat la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității București, a fost, timp de 8 ani, directorul ETF, agenție a Uniunii Europene pentru dezvoltarea capitalului uman. Înainte de a veni la ETF, a fost director al Centrului Național pentru Învățământ Profesional și Tehnic  din România.

17:20 Alexandra Dobre – Președinte ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”

Tema: ”Cultura învățării pe tot parcursul vieții”

Alexandra Dobre este jurist, a absolvit un MBA, la Catedra UNESCO – Universitatea Bucuresti, a coordonat, timp de 2 ani, Centrul Cultural pentru UNESCO Nicolae Balcescu, din București.

A fost inițiatorul și coordonatorul mai multor programe de interes național, printre care și Programul ”Rădăcini Culturale Românești”, desfășurat în parteneriat cu FDVDR.

17:35 – 17:50

Felix Marcu, Managerul Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei

Tema: ”Frontierele Imperiului Roman în UNESCO: Dacia”

Felix Marcu este arheolog expert specializat și în cercetare non-invazivă a siturilor arheologice și monumentelor istorice. El coordonează Programul Național Limes: Frontierele Imperiului Roman, care este forul științific de coordonare și control al proiectelor de cercetare, necesare realizării documentației pentru clasarea ca monument istoric și pentru monitorizarea strategiei de management a Limesului, în vederea înscrierii pe Lista Indicativă a Patrimoniului Mondial – UNESCO a obiectivelor de patrimoniu cultural imobil ce au alcătuit frontiera Imperiului Roman, pe teritoriul României.

17:50 – 18:05 Adriana Scripcariu, istoric de artă, Coodornator Școala de la Piscu

Tema: ”Cum creăm resursele educaționale care privesc Patrimoniul Mondial UNESCO din România”

Adriana Scripcariu este un nume cunoscut în comunitatea educațională din România, atunci când vine vorba despre Patrimoniul Mondial UNESCO din România. Scrie manuale despre patrimoniu cultural, realizează materiale educaționale video (Lecția de patrimoniu) și este co-fondator al Muzeului-Atelier Școala de la Piscu, un fost sat de olari de lângă București.

A transformat un sat, cândva renumit pentru olărit și aflat la 40 km de București, în Sat Cultural al României. Cu noul proiect, Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, Adriana, alături de șoțul ei, se numără printre laureații premiului Europa Nostra 2022.

18:05 – 18:10 Oana Zaharia, Președintele Institutului Național al Patrimoniului

Mesaj de încheiere

În februarie 2022, Oana Zaharia a început să lucreze ca Director General la Institutul Național al Patrimoniului din România. Ea a absolvit Universitatea Româno-Americană din București cu o diplomă în Economie, specializarea Informatică managerială.

Din 2017 până în 2020, a lucrat ca Director General al Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic al Municipiului București. În timpul mandatului său, ea a protejat, conservat și restaurat aproape 300 de statui în administrație. Mai mult, ea a acordat o importanță deosebită promovării patrimoniului cultural și educației patrimoniale, prin programe și proiecte de impact la nivel național și internațional. Ulterior a ocupat funcția de Președinte al Consiliului Județean Constanța, consilier personal cultural al Consiliului Județean Constanța.

În prezent, este doctorand la Universitatea de Arte București. Începută în septembrie 2021, ea lucrează la tema „Restaurarea siturilor istorice din Dobrogea între 1950 și 1977” începută sub supravegherea vicepreședintelui Academiei Române, Acad. Razvan Theodorescu și preluată de prof. Victor Neuman.

18:10 – 18:20 Sesiune Q&A