AGENDA conferinței “Strategii inteligente de prevenție a risipei alimentare”

Conferință

AGENDA conferinței “Strategii inteligente de prevenție a risipei alimentare”

Speakeri:

  • Laszlo Borbely, Consilier de Stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României
  • Nastasia Belc, Director Institutul de Bioresurse Alimentare
  • Univ. Dr. Dan Vodnar, Prorector USAMV Cluj
  • Prof Univ. Dr Silvius Stanciu, Prorector al Universității Dunărea de Jos Galați
  • Claudia Bocean, fondator al platformei RoAliment
  • Georgiana Costache, Director General “Gala Catering”
  • Chef Nicolai Tand

Cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a organizat această conferință pentru a discuta împreună cu specialiști în cercetare alimentară, gastronomie, mediu și schimbări climatice, soluții inteligente privind risipa alimentară.

Conferința face parte din programul Inovaliment, dezvoltat și susținut de FDVDR pentru cercetarea alimentară privind alimentele viitorului.

Am gândit această acțiune atât în contextul nevoii unor soluții privind viitorului sistemului alimentar, care trebuie să hrănească o populație de aprox 9 mld. în 2050, cât și al misiunii FDVDR de a investi în educația copiilor, pentru deprinderea unor comportamente sănătoase.

Risipa de alimente este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în prezent. Organizația pentru Hrană și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite (FAO) estimează că, la nivel mondial, se irosește o treime din alimentele produse. Acest lucru însemană nu doar alimente irosite ci și resurse de apă, curent, forță de muncă. Dacă aruncăm 1/3 din producția de alimente, aruncăm practic 1/3 din câștigurile finaciare.

Avem și cadru legislativ privind risipa alimentară, respective Legea 217/2016. Legislația îi privește în general pe operatorii economici, dar 50% din risipă se întâmplă în mediul domestic. În cadrul conferinței vom afla cum influențează legea comportamentul?

Risipa alimentară se întamplă de-a lungul întregului lanț alimentar, de la femier la producție, retailer, servicii alimentare și gospodarie. 39% în producție, 5% retail, 14% servicii alimentare HoReca și 42% casnic.

La nivel macro, risipa este sinonimă cu pierderile alimentare și apare preponderant din produse neconforme, supraproducție.

Speakerii invitați la conferință ne vor spune care sunt pârghiile producătorilor pentru a diminua pierderile alimentare și pentru a reutiliza produsele neconforme.

La nivel micro, mai exact în serviciile alimentare și în gospodărie, risipa trebuie educată. Un subiect extrem de important îl reprezintă soluțiile inteligente de prevenire a risipei  în HoreCa.  Avem ghid de bune practici? Vom afla, urmărind declarațiile invitaților din partea autorităților de profil.

Georgiana Costache, Director General ”Gala Catering” – ”Între serviciile alimentare, cateringul are un specific anume deoarece aici se înregistrează cele mai mari pierderi, întrucât mâncarea nu poate fi reutilizată și toată este la vedere. Soluția pentru prevenirea risipei la catering pleacă din ofertare. Meniul trebuie gândit variat, sățios, echilibrat pentru a fi adaptat momentului zilei și preferinței beneficiarului”. În practica ”Gala Catering” risipa este de max 5%. La un buffet trebuie să fie aproximativ 8-10 preparate echilibrate nutrițional și gândite după timpul de digestie. Spre exemplu, la o cină trebuie alese preparate cu protein light și vegetale, căci ora e târzie. Mai mult, la o nuntă, care durează aproximatic 8 ore, nu ai cum să servești 5 porții îndestulătoare. Inspirația trebuie să îmbine”bogăția” meniului cu tradiția nunții. În acest caz alternarea felurilor de mâncare previne risipa (de exemplu: antreu bogat cu pește slab și sarmale de curcan).

Pentru a preveni risipa, criteriile unui catering trebuie să țina cont de: tematica, tipul evenimentului standing or sitting, momnetul zilei, temperature de sezon. Spre deosebire de restaurant, servicile de catering se achită în avans și atunci, trebuie o ofertă atractivă și gândită conform criteriilor mai sus menționate.

Chef Nicolai Tand ne va spune cum stăm cu prevenția în restaurant?

Gestionarea și recuperarea deșeurilor. Prelucrarea biologică a deșeurilor. Institutele de cercetare și mediul academic găsesc soluții privind recuperarea deșeuerilor organice. Vom vorbi și despre recuperarea și valorificarea reziduurilor alimentare.

Un alt subiect pe care îl vom dezbate în cadrul conferinței este risipa domestică. 50% se întâmplă în gospodărie. De ce?

Ne lipsește un ghid de bune practici, educația? Cum este profilul gospodarului român? Suntem creativi în bucătarie? Aplicații inteligente și politici publice (frigiderul străzii). Activități ONG-uri.

Chef Nicolai Tand ne va prezenta și câteva soluții și idei creative, iar D-na Nastasia Belc ne va spune care este profilul consumatorului roman.

Conferința are loc online, vineri 15 octombrie, începând cu ora 14:00 și poate fi urmărită pe canalul nostru de Youtube!

Pentru înscriere, accesați link-ul de mai jos:

CONFERINȚELE INOVALIMENT – “Soluții inteligente împotriva risipei alimentare” – ÎNSCRIERI

ro_RO