CONFERINȚELE INOVALIMENT – “Soluții inteligente împotriva risipei alimentare” – ÎNSCRIERI

Inovaliment

CONFERINȚA “Soluții inteligente împotriva risipei alimentare”

Specialiștii din industria și cercetarea alimentară, mediu și schimbări climatice, se întâlnesc pentru a identifica soluții inteligente de prevenție a risipei alimentare și reducere a deșeurilor organice.

Potrivit studiilor, un român risipește, în medie, 350 g hrană pe zi. La un simplu calcul, asta înseamnă 127 kg alimente/persoana/an. Și aici ne referim doar la risipa casnică. Alte tone de alimente se pierd anual la nivelul producției și distribuției.

Risipa de alimente este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în prezent. Organizația pentru Hrană și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite (FAO) estimează că, la nivel mondial, se irosește o treime din alimentele produse. Practic, la nivel mondial, aruncăm 1/3 din câștigurile financiare.

Risipa alimentară are efecte catastrofale atât asupra mediului, deoarece deșeurile organice produc emisii de metan, iar nevoia crescută de culturi agricole a dus la defrișări masive, cât și la nivel economic și moral deoarece aproximativ 800 de milioane de oameni nu au hrană zilnică suficientă iar resursele de apă, forța de muncă, energie înregistrează pierderi financiare.

Pentru a trage un semnal de alarmă, cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României organizează o conferință pe tema risipei alimentare, pentru a identifica, alături de specialiști în industrie și cercetare alimentară, mediu și schimbări climatice,  soluții inteligente de prevenție a risipei alimentare și reducere a deșeurilor organice.  Există diferențe puternice în cauzele irosirii de alimente între diferite țări, motiv pentru care este nevoie de strategii unice adaptate fiecarei tari.

Invitații Senatului Știintific la conferința “Soluții inteligente împotriva risipei alimentare”:

• Laszlo Borbely, Consilier de Stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României
  • Nastasia Belc, Director Institutul de Bioresurse Alimentare
  • Univ. Dr. Dan Vodnar, Prorector USAMV Cluj
  • Prof Univ. Dr. Silvius Stanciu, Prorector, Universitatea Dunarea de Jos din Galați
  • Claudia Bocean, fondator al platformei RoAliment
  • Georgiana Costache, Director General “Gala Catering”
  • Chef Nicolai Tand

Agenda conferinței:

Ora 14:00 – Risipa alimentară în România. Date și politici publice privind risipa alimentară.

Ora 14:20 – Soluții inteligente de prevenire a risipei  la nivelul întregului lanț alimentar: producție, retailer, servicii alimentare și consumator final.

Ora 14:45 – Gestionarea, recuperarea și valorificarea deșeurilor. Recuperarea compușilor de valoare din deșeurile alimentare și reutilizarea acestora în industria alimentară.

Ora 15:00 – Prelucrarea biologică a deșeurilor alimentare.

Ora 15:15 – Soluții smart de packaging pentru siguranța alimentelor.

Ora 15:30 – Comportamente sănătoase în familie pentru prevenirea risipei.

Studiile arată că, în țările civilizate, 50% din circuitul risipei alimentare se întâmplă la nivelul familiei. Din acest motiv este nevoie de o educație susținută, astfel încât prevenția risipei alimentare să devină un comportament obișnuit în sânul familiei. De peste 30 de ani, FDVDR investește și susține programe de educație și antrenare a inteligenței copiilor și tinerilor.

Conferința va avea loc pe 15 octombrie 2021, începând cu ora 14:00, online, pe canalul de Youtube al Fundației Dan Voiculescu.

Participarea este GRATUITĂ!

Se acordă certificat de participare!

FORMULAR DE ÎNSCRIERE