4 ianuarie, 369 de ani de la nasterea lui Isaac Newton si 203 ani de la cea a lui Louis Braille. Ce s-a mai intamplat astazi?

“Nu stiu cum arat eu in fata lumii, dar mie mi se pare ca sunt un baiat care se joaca pe malul marii si se distreaza cautand din timp in timp pietricele mai colorate decat de obicei, sau o scoica rosie, in timp ce marele ocean al adevarului se intinde necunoscut in fata mea.”  Isaac Newton

4 ianuarie, 369 de ani de la nasterea lui Isaac Newton

Astazi se implinesc 369 de ani de la nasterea marelui om de stiinta Isaac Newton si 203 ani de cand Louis Braille a vazut lumina zilei.

Isaac Newton s-a nascut in anul 1643 la Woosthrope, Grantham, Marea Britanie si s-a facut remarcat ca unul dintre cei mai mari oameni de stiinta pe care omenirea i-a avut vreodata. Preocuparea sa de baza era fizica, insa Newton si-a castigat si statutul de alchimist, teolog, mistic, matematician si astronom, ocupand chiar si functia de presedinte al Royal Society.

Datorita cercetarilor sale si a lucrarii “Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”, publicata in anul 1687,  s-au pus bazele mecanicii clasice. Totodata, savantului i se datoreaza teoriile stiintifice care vor revolutiona  domeniile opticii si matematicii. Alaturi de Gottfried Wilhelm von Leibniz a fondat si dezvoltat calculul diferential si cel integral. Newton a fost primul care a demonstrat ca miscarea globului terestru si a altor corpuri ceresti sunt guvernate de legile naturii si ca orbitele pot fi si hiperbolice sau parabolice, nu numai eliptice. Marele cercetator a fost si cel care a descoperit ca lumina alba este compusa din radiatii monocromatice de diferite culori.

In lucrarea publicata in 1687, Newton perfecteaza cele trei legi universale ale miscarii, numite si “Legile lui Newton“, cu privire la inertia de repaus si miscare si la principiul actiune-reactiune. In acelasi tratat, Isaac Newton defineste Legea atractiei universale.

Louis Braille s-a nascut in anul 1809 la Coupvray, Franta.

In anul 1812, la varsta de trei ani, isi pierde vederea, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa evolueze din punct de vedere intelectual, iar sapte ani mai tarziu intra la Institutul Regal al Tinerilor Nevazatori din Paris.

In anul 1824 finalizeaza un nou sistem de scriere pentru nevazatori, alfabetul Braille, dupa ce experimenteaza procedeul “scrierii nocturne”, fondat de Charles Barbier. In anul 1834 se incepe scrierea Braille fata-verso, de la imprimarea pe o parte a paginii, iar in 1847 incep experimentele pentru imprimarea limbajului Braille.

Alte semnificatii pentru ziua de 4 ianuarie:

1835 – Apare prima rubrica de sah din lume, in ziarul britanic “Bells Life”.

1841 – Se naste Petru Poni, chimist si mineralog roman, unul dintre fondatorii scolii romanesti de chimie (d. 1925).

1880Varful Chimborazo de 6.267 metri este escaladat pentru prima data de catre alpinistul britanic Edward Whymper.

1947 – Apare primul numar al revistei germane “Der Spiegel”.

1954 – Moare Elena Farago (Elena Paximade), poet simbolist (n. 1878).

1960 – Moare Albert Camus, filozof si scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (n. 1913).

1963 – Se naste Till Lindermann, solistul formatiei germane Rammstein.

1999Greva minerilor din Valea Jiului.

2010 – Este inaugurata oficial cea mai inalta cladire din lume, Burj Khalifa cu o inaltime de 828 metri.

2011 – O eclipsa solara a fost vizibila in Europa de Nord si de Est.

Sursa: Ghimpele.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.