„Zonele albastre ale longevității în România”, proiect de cercetare al Senatului Științific

Proiectul „Zonele albastre ale longevității în România”, inițiat de Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, urmărește documentarea socio-demografică a localităților cu un procent ridicat de seniori peste 90 de ani. La nivel național, conform datelor ultimului recensământ, doar 0,5% din populație se încadrează în această categorie.

Cercetarea Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României își propune realizarea unei hărți a longevității pentru întreaga țară. Pe lângă această hartă, va fi prezentat pentru prima dată în România un studiu calitativ de identificare și analiză a factorilor de longevitate a seniorilor români din aceste zone.

În cadrul proiectului, au fost implicați experții:

  • Univ. Dr. Gabriel-Ioan Prada, șeful Disciplinei de Geriatrie și Gerontologie la UMF „Carol Davila” și președinte al Societății Române de Gerontologie și Geriatrie, recunoscut pentru contribuțiile sale în geriatrie și gerontologie, inclusiv gestionarea tulburărilor nutriționale și a deficitelor vitaminice la vârstnici.
  • Ema Mercore, cercetător specializat în longevitate, implicată în diverse studii și proiecte de cercetare privind factorii care influențează durata de viață și sănătatea pe termen lung.
  • Alfred Bulai, conferențiar universitar și director al Departamentului de Sociologie la Facultatea de Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul sociologiei și al politicilor publice​

Obiectivele proiectului:

  • Realizarea unei hărți a longevității în România.
  • Identificarea factorilor favorabili longevității în „zonele albastre” ale României.
  • Valorificarea datelor obținute în politici publice de sănătate și prevenție, pentru a schimba comportamentele și a prelungi viața.
  • Dezvoltarea, în parteneriat cu Romanian Society of Lifestyle Medicine, a unui proiect ce vizează implementarea unor exemple de bune practici în „zonele albastre” ale României, pentru crearea unui „mediu construit” pentru longevitate sănătoasă.

Metodologia proiectului

Proiectul vizează seniorii de peste 90 de ani și centenarii, presupunând o analiză cantitativă și calitativă a datelor privind longevivii din România. Analiza cantitativă include identificarea numerică și regională a acestor persoane, iar analiza calitativă se concentrează pe identificarea factorilor de longevitate, analiza profilului seniorilor, dieta acestora, obiceiurile, caracteristicile medicale, grupa de sânge și alți parametri care pot contura profilul unei „zone albastre a longevității”.

Proiectul „Zonele albastre ale longevității în România” vine să completeze și să prezinte pentru prima dată o hartă cu zonele albastre din întreaga țară, evidențiind stilul de viață al seniorilor români care trăiesc semnificativ mai mult decât media populației.

Despre zonele albastre

„Zonele albastre” sunt regiuni geografice în care oamenii trăiesc semnificativ mai mult decât media mondială și au o incidență scăzută a bolilor cronice. Aceste regiuni sunt caracterizate de un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, activitate fizică regulată, legături sociale puternice și un nivel scăzut de stres. În aceste locuri, locuitorii trăiesc adesea peste 90 sau chiar 100 de ani, iar studiul acestor comunități oferă indicii valoroase despre factorii care contribuie la longevitatea umană.

Renumitul explorator National Geographic și autor de bestselleruri, Dan Buettner, a început în jurul anilor 2000 un proiect de cercetare a „zonelor albastre” din întreaga lume și a lansat în 2008 prima sa carte pe acest subiect. De atunci, a continuat să exploreze și să scrie noi cărți despre stilul de viață al zonelor albastre: Ikaria, Okinawa, Sardinia, Nicoya și Loma Linda.

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.