Zeci de proiecte au fost înscrise în concursul ”Parteneri în lupta împotriva COVID-19”

Astăzi este ultima zi în care se mai pot face înscrieri la Concursul ”Parteneri în lupta împotriva COVID-19”. Zeci de proiecte de cercetare medicală pentru studiul noului virus SARS COV 2 au fost înscrise la concursul ”Parteneri în lupta împotriva COVID-19”, lansat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, prin Senatul Științific, la sfârșitul lunii martie.

Medici, cercetători, farmaciști și biologi români, implicați în proiecte individuale de cercetare științifică sau în cadrul unor institute de cercetare medicală, care au ca scop combaterea epidemiei de CORONAVIRUS și-au unit forțele pentru eliminarea virusului ucigaș. Orice soluție, orice descoperire, orice idee genială poate schimba și salva populația lumii.

”Proiectul inițiat de Senatul Științific contribuie la o mai bună cunoaștere a noului virus SARS COV 2 și oferă specialiștilor o zonă mai larga de aplicații, ce pornesc de la soluții de diagnostic și tratament, cunoașterea mecanismului de acțiune a bolii, soluții pentru inhibarea transmiterii virale în organism”, a declarat Lăcrămioara Frasineanu, Manager de Proiect, Senatul Științific.

Senatul Științific va susține elaborarea, implementarea și dezvoltarea unui proiect de cercetare științifică medicală pentru studiul noului virus SARS COV 2 și pentru încetinirea răspândirii maladiei COVID-19, printr-un parteneriat pe termen lung cu câștigătorul acestui concurs.

Criteriile folosite în procesul de evaluare a propunerilor sunt: contribuția adusă la cunoașterea noului virus SARS COV 2, aplicabilitate rapidă în practica medicală și existenţa unor facilitaţi pentru implementare.

Evaluarea aplicațiilor va fi făcută de către o comisie de consultanți de specialitate, experți în epidemiologie, virusologie, medicina inovativă. Printre aceștia se numără dr. Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină

”Am avut implicarea zonei private, m-am bucurat să vad și o implicare a zonei non-profit, a zonei ONG, fiecare după specificul activității a contribuit în această pandemie. În acest context, ideea Fundației de a susține proiecte de cercetare, de a selecta, și de a finanța proiecte de cercetare este mai mult decât binevenită. Este cu atât mai important cu cât vorbim despre cercetare, un domeniu văduvit din perspectiva publică și privată. Este important sa vedem că din această zonă non guvernamentală există o inițiativă care își propune să stimuleze cercetarea”, a declarat Dr. Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.

Inițiativa Senatului Științific a fost sprijinită și de Doina și Costel Atanasiu, doi reputați virusologi români, școliți în România, Marea Britanie și SUA. Ei lucrează de aproape două decenii la institute științifice și universități din Philadelphia, statul Pennsylvania, exact în domeniul cel mai febril al acestor vremuri: virusologia.

”Este o idee fantastică, România este plină de oameni de știință deosebit  de capabili, ceea ce le lipsește este investiția financiară, iar această inițiativă este o idee extraordinară”, a declarat virusologul Doina Atanasiu.

”Peste o sută de laboratoare spun că au vaccinul pus la punct, deja se încearcă pe vreo 8 dintre laboratoare, deja au început testarea pe oameni. Mai întâi este partea de siguranță, de efecte secundare, care se face pe persoane perfect sănătoase, apoi se trece la testarea pe un număr mic de persoane, 20, 30, iar în faza a treia, sute, chiar mii de pacienți”, a declarat Dr. Costel Atanasiu.

Și cercetarea Romanesca este cu un pas mai aproape de aflarea unui tratament potrivit pentru combaterea virusului SARS COV 2.

”Șansele unui tratament local, cu investiție destul de mică este dezvoltarea unui anticorp, izolat de la pacienții care s-au însănătoșit. Nu orice pacient care s-a făcut bine creează anticorpi care poți fi folosiți pentru tratament”, a declarat Dr. Doina Atanasiu.

”Avem capete luminate, din păcate nu se investește suficient, cercetarea de vârf pe care o facem în America implică sume enorme, vorbim de milioane, sute de milioane. Nu știu dacă Guvernul României își permite să aloce miliaone pentru un singur laborator”, a conchis medicul virusolog Costel Atanasiu.

Acest nou proiect al Senatului Științific face parte din demersurile realizate în peste 30 de ani de activitate, prin care Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României contribuie la dezvoltarea științei și cercetării, prin susținerea și promovarea valorilor românești.

Tematica concursului este în acord cu ghidul de cercetare globală propus de Organizația Mondială a Sănătății.

Câștigătorul va fi anunțat pe 31 mai.

ro_RO