Sursa: Jurnalul National
Vacanţa e aproape şi părinţii îşi doresc ca cei mici să beneficieze pe deplin de vară. Cum concediul lor nu durează mai mult de trei săptămâni, posibilităţile sunt destul de limitate. Un sejur în ţară sau în străinătate şi probabil câteva zile la bunici. Însă pentru cei mai mulţi dintre elevi, tabloul unei vacanţe de vară este completat perfect dacă pleacă într-o tabară. După o astfel de aventură petrecută cu clasa, se întorc acasă cu amintiri plăcute, sau chiar noi deprinderi și cunoștințe.
Noi reguli pentru organizarea taberelor
Gravele incidente care au avut loc în ultimii ani în cadrul taberelor şcolare au determinat autorităţile să schimbe regulile privind organizarea acestor deplasări. De anul acesta, taberele, excursiile, expediţiile şi alte activităţi pentru petrecerea timpului liber destinate elevilor din învăţământul preuniversitar se vor organiza după un nou Regulament-cadru, aprobat de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj. Documentul îi obligă pe profesorii organizatori să ia toate măsurile necesare pentru a asigura, în primul rând, siguranţa elevilor pe durata acestor activităţi.
Una dintre schimbările majore aduse de noul regulament este aceea că mută decizia privind aprobarea respectivei activităţi de la inspectoratul şcolar judeţean la unitatea de învăţământ, demers care urmăreşte simplificarea procesului organizatoric.
A fost eliminată condiţia ca documentaţia necesară aprobării deplasării să fie realizată cu o lună înainte. A mai fost simplificat şi formularul prin care părintele/tutorele legal îşi exprimă acordul de participare al copilului. Nu în ultimul rând, acesta permite unităţilor de învăţământ elaborarea unor regulamente proprii, adaptate specificului unităţilor de învăţământ.
Incidentele nu au lipsit în ultimii ani
Schimbările vin după mai multe evenimente grave, unele chiar tragice, care au avut loc. Cel mai recent caz de neglijenţă, care a şocat o ţară întreagă, a fost cel al elevei de 13 ani care şi-a pierdut viaţa în timp ce era în tabără la Buşteni, în ianuarie 2013. Fata, olimpică la matematică, a căzut în timpul nopţii de la etajul al treilea al vilei unde era cazată. A fost găsită abia dimineaţă, în comă şi în şoc hipotermic. Adolescenta a fost transportată la spitalul din Sinaia, unde a intrat în stop cardio-respirator şi a murit. În urma autopsiei s-a stabilit că fata consumase alcool înainte să cadă de la etaj şi avea o alcoolemie de 0,9 la mie.
Cine organizează tabere
Taberele pot fi organizate de şcoli, de firme private sau de ONG-uri. Indiferent de organizator, părinţii ar trebui să fie atenţi la câteva aspecte atunci când îşi trimit copiii în tabere. Cele mai importante criterii sunt numărul de supraveghetori, locul unde sunt cazaţi elevii şi cine îşi asumă răspunderea pentru siguranţa celor mici. În timp ce pentru taberele organizate de şcoli există norme de siguranţă care trebuie respectate, în cele private organizatorului nu îi sunt impuse reguli la fel de stricte. Spre exemplu, este obligatoriu să existe un supraveghetor la zece elevi în cazul taberelor şcolare. În taberele particulare, răspunderea pentru siguranţa copiilor aparţine organizatorilor.
Apare clasificarea după confort
În ceea ce priveşte condiţiile de cazare, centrele de agrement aflate în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului au avizele necesare funcţionării şi respectă toate prevederile legale pentru a putea oferi cazare copiilor şi tinerilor. Calitatea serviciilor variază exact ca în cazul unităţilor de cazare pentru turişti. Iar pentru ca organizatorii taberelor şcolare să aibă o viziune cât mai clară, Ministerul a elaborat o schemă de clasificare pe categorii de confort pentru a putea face o diferenţiere între centrele de agrement din administrarea sa. Potrivit reprezentanţilor Ministerului, procedura de aplicare a acestei scheme se va încheia în toamna acestui an.