Vecinultau.ro – un proiect social unic

Vecinul tău este o platformă de voluntari gratuită, accesibilă la nivel național, care face legătura directă între beneficiarii de ajutor din categoriile vulnerabile cu voluntarii din imediata lor vecinătate.
După 6 zile de la lansare, platforma avea deja 750 de voluntari din toată țara înscriși, inclusiv din comunități mici, unde inițiativele civice recent înființate nu au ajuns, din motive logistice. Printre acestea se numără: Moreni, Navodari, Mineri, Sancraiu de Mures, Fundu Moldovei, com. Bosanci, Pojorâta, Popesti Leordeni, Valea Lupului, Râșnov, Limanu, Bicazu-Ardelean, Vaslui, com Bradu, Sighetu Marmatiei, Chiajna, Giroc, Blejoi, Florești etc.
Scopul proiectului este de a pune în legătură directă voluntarii cu oameni din categorii sociale vulnerabile – seniori>65 de ani, oameni cu dizabilități, familii monoparentale, persoane care suferă de afecțiuni psihice: depresie, anxietate -, care locuiesc în apropiere și care, în condițiile actualelor restricții de mobilitate, au nevoie de ajutor cu aprovizionarea – alimente, medicamente – și cu plimbarea animalelor de companie. Astfel, acești oameni vor rămâne în siguranță, la casele lor.
Voluntarii se înscriu pe platformă și, în urma validării primite de administratori, vor fi pinned pe hartă, cu date de contact. Beneficiarii caută pe hartă voluntarii din zonă și îi contactează, ca să fie ajutați. Legătura dintre participanți este directă. Voluntarii pot descarca un afiș de pe site și îl pot lipi la scara blocului, de exemplu – oferindu-si serviciile pentru vecinii din categoriile defavorizate. În curând vom mai implementa pe site: chat box, blog cu testimoniale de la voluntari/beneficiari – audio, video, ratings pentru voluntari, contor cazuri + nr voluntari; pagina susținători.
Pe lângă beneficiarii direcți (care folosesc ei platforma pentru a cauta vecinul care ii poate ajuta), potențiali utilizatori sunt:
(i) români din străinătate cu rude în România și care au nevoie de ajutor
(ii) români care au rude în alte localități decât cele de rezidență și care nu se pot deplasa pentru a le ajuta.
Acești potențiali utilizatori intră pe hartă și identifică voluntarii din apropierea beneficiarului și îi contactează.
Există reguli clare de confidențialitate a datelor personale (GDPR), reguli de predare-primire a produselor/banilor, în așa fel încât toți participanții să fie protejați din punct de vedere al siguranței personale și al igienei.
Succesul proiectului – capacitatea de a ajunge în comunități mici, unde inițiativele civice de până acum nu au pătruns din motive logistice și de personal – depinde de gradul lui de propagare, în medii cât mai diverse, ca să atingă cele două categorii de participanți: beneficiari și voluntari.
Platforma va exista și în Germania (unsernachbar.de) și, în curând, și în UK (myneighbour.uk)
Mai multe detalii despre acest proiect găsiți direct pe site
ro_RO