Un produs inovator ce ar putea fi o bună alternativă pentru produsele deja existente pe piață

O cremă tartinabilă din fructe de jir, mai sănătoasă și care nu provoacă alergii, a câștigat Marele Premiu Științific INOVALIMENT 2022. În acest an Marele Premiu Științific „INOVALIMENT” i-a fost acordat unui proiect înscris în categoria alimentelor sustenabile, BEECHNUTELA – Crema tartinabilă din seminte de jir (semințe de fag). Invenţia se referă la o nouă compoziţie a unui produs de tip cremă tartinabilă, recomandat pentru persoanele care au o dietă săracă în grăsimi saturate, fără substanţe energizante, lactoză sau fără zahăr. Aceata este formată din miez de seminţe de jir (Fagus sylvatica, Fagus orientalis), miez de seminţe floarea soarelui, grăsime vegetală, zahăr sau substituenţi ai acestuia, lecitină, emulgatori de tipul mono şi digliceridelor şi substanţe cu rol antioxidant. Autori: Andreea Puscas si Prof Dr Vlad Muresan USAMV CLUJ. Produsul de află în curs de brevetare. ”Crema tartinabilă din jir este un produs inovator ce ar putea fi o bună alternativă pentru cremele deja existente pe piață. Semințele de jir au fost alese datorită substanțelor benefice pe care acestea le pot furniza organismului, dar și pentru că reprezintă o materie primă ce se poate obține de pe teritoriul țării noastre, nefiind necesar importul care determină creșterea amprentei de carbon”, a declarat Ing. Andreea Pușcaș, autoarea acestei lucrări științifice, prezentate în ediția din acest an a Târgului INOVALIMENT.

Emisiunea News Magazine, Antena 3, difuzata duminică, 4 decembrie 2022.

ro_RO