Un pas înainte pentru educația sustenabilă la nivel global: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a participat la evenimentul ESD for 2030 Global Network

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în calitate de membru al rețelei Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, a participat recent la evenimentul ESD for 2030 Global Network, un forum dedicat promovării educației pentru dezvoltare sustenabilă (ESD). În cadrul evenimentul internațional au fost prezentate și promovate activități concrete în domeniul ESD, axate pe cele cinci domenii de acțiune prioritare: promovarea politicilor publice, transformarea mediilor educaționale, dezvoltarea educatorilor, implicarea tinerilor și accelerarea acțiunilor la nivel local.

Speakeri de renume din domeniul educației au adus în atenția publicului soluții inovatoare pentru integrarea principiilor ESD în toate nivelurile educaționale. Aceștia au subliniat importanța formării generațiilor viitoare cu abilități și competențe care să sprijine un viitor sustenabil. Printre invitații de marcă s-au numărat Tricia Seow, co-președinte al Sustainability Learning Lab din Singapore, care a prezentat programe educaționale ce sprijină sustenabilitatea în mediul școlar.

De asemenea, Rachel Parker, Senior Research Fellow în cadrul Australian Council for Educational Research, a expus metode inovative pentru facilitarea dezvoltării educației, iar Madina Tynybayeva, Președinta Academiei Naționale de Educație din Kazakhstan, a evidențiat caracteristicile esențiale ale programelor educaționale bazate pe ESD: curriculum integrat, învățare bazată pe competențe și participare activă.

Un punct central al discuțiilor a fost rolul colaborării dintre instituțiile de educație, organizațiile non-guvernamentale, sectorul privat și comunitățile locale. Participanții au subliniat că ESD trebuie să depășească granițele sălilor de clasă, implicând cetățenii în activități locale care să îi responsabilizeze pentru acțiuni durabile. S-a convenit asupra necesității unui dialog constant între părțile interesate pentru a crea soluții practice și eficiente, care să susțină dezvoltarea sustenabilă la nivel global și local.

În cadrul evenimentului, Prof. Dr. Daniel Fischer, de la Universitatea Leuphana din Lüneburg, Germania, și UNESCO Chair in Higher Education for Sustainable Development, a condus o dezbatere despre viitorul educației sustenabile. Fischer a reiterat importanța unei abordări coordonate între toate părțile implicate pentru a sprijini implementarea eficientă a ESD.

Următorul eveniment organizat de UNESCO va avea loc, joi, 5 decembrie 2024.

Rețeaua ESD oferă oportunități de colaborare între autoritățile din educație, tineri, cercetători și profesioniști, structurate pe patru piloni esențiali: practici promițătoare și schimb de cunoștințe, advocacy global și politici publice, parteneriate și colaborare, precum și monitorizare și evaluare. Această rețea reprezintă un cadru global pentru promovarea educației sustenabile, un pilon fundamental pentru viitorul planetei și al societăților noastre.

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României continuă să sprijine activ inițiativele care promovează educația și dezvoltarea durabilă, prin proiecte ce își propun să transforme mediile de învățare și să împuternicească tinerele generații pentru a deveni actori activi ai schimbării.