Un membru al Senatului Științific, în echipa care a realizat un ventilator mecanic pentru bolnavii de COVID

Cristian Fodor, unul dintre membrii Senatului Științific al FDVDR face parte din echipa de cercetare care a dezvoltat prototipul unui dispozitiv medical de ventilație pulmonară necesar pentru susținerea vieții pacienților infectați cu COVID-19. Prototipul a fost dezvoltat de către o echipă care face parte dintr-un consorțiu al Academiei Tehnice Militară Ferdinand I, al Spitalului Militar Iacob Czihac și al companiei BlueSpace Technology.

Cristian Fodor, de profesie bioinginer în cadrul Spitalului Militar Iași, este membru premiant al Senatului Științific în cadrul competiției Euroinvent, cu un proiect referitor la un simulator al funcției respiratorii într-un manechin didactic care redă inteligent funcții reale pentru exersarea tehnicilor de prim ajutor. Preocuparea sa pentru cercetarea științifică s-a manifestat constant încă din anii facultății și reprezintă un țel profesional.

Proiectul care și-a propus dezvoltarea unui prototip de ventilator mecanic cu aplicabilitate imediată în asistarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 a fost inițiat de Academia Tehnică Militară și a fost implementat împreună cu Spitalul Militar din Iași.  Echipa de cercetare a Spitalului Militar a fost condusă de Cristian FODOR și a fost formată din specialiști din cadrul secțiilor medicale ale spitalului.

Aceștia au urmărit, etapă cu etapă, executarea prototipului de ventilator și au avizat parametrii medicali. Soluția a fost proiectată și dezvoltată într-un timp foarte scurt, ceea ce a condus la închegarea și consolidarea rapidă a unei echipe de cercetare multi și interdisciplinară, formată în majoritate din tineri, care a realizat un produs 100% românesc.