Țările de Jos alocă bani grei pentru agricultura celulară

Țările de Jos alocă bani grei pentru agricultura celulară

INOVALIMENT este programul Senatului Știintific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României dedicat cercetării alimentare în vederea dezvoltării unor alimente noi și sustenabile, pretabile alimentației viitorului.

În cadrul acestui program, în data de 14 iulie, am organizat o conferință cu tema: “Soluții inovatoare pentru alimente alternative și strategii de dezvoltare a acestui sector”, cu rol educativ, adresată publicului larg, care a abordat  tema agriculturii celulare, un domeniu emergent, care se referă la alimentele obținute în laborator, din culturi celulare sau prin biotehnologii de fermentație, cu ajutorul microorganismelor.

Obiectivul conferinței a fost analiza impactului  alimentelor alternative în procesul transformarii sistemului alimentar, în contextul sustenabilității, siguranței alimentare, comportamentului consumatorilor, precum și inițiativelor  guvernamentale de reglementare specifice acestui segment.

În cadrul conferinței au fost dezbătute mai multe subiecte de interes major pentru viitorul industriei alimentare mondiale.

  • Agricultura celulară – perspective de cercetare și dezvoltare la nivel mondial
  • Studiu de caz: Singapore, primul stat care a autorizat un aliment celular
  • Strategia europeană privind agricultura celulara
  • Olanda: 60 milioane de euro alocați investițiilor în cercetare, educație și start-upuri în domeniul agriculturii celulare
  • Impactul agriculturii celulare asupra mediului
  • Strategii de accelerare a consumului de proteine și lipide alternative
  • Norme de siguranță alimentară a alimentelor alternative
  • Etichetarea alimentelor provenite din agricultura celulară
  • Nutrivigilența alimentelor cu ingrediente cultivate celular
  • Neofobia privind alimentele provenite din agricultura ecologică

La conferință au participat:

Dr. Petra Hanga, Lector Universitar, Inginerie Biochimică, UCL Londra

Prof. Univ. Dr. Dan Vodnar, Prorector USAMV Cluj

Dr Farkas Attilla, Vicepreședinte Societatea de Medicina Stilului de Viață

Prof. Univ. Dr. Nicoleta Stanciuc, Prodecan FSIA Galați

Prof. Irina Matran, Profesor Asociat UMF George Palade Târgu Mureș

Dna. Claudia Bocean, fondator al platformei Ro.Aliment

Principalele concluzii care s-au desprins în cadrul conferinței sunt:

  • Agricultura celulară își face loc timid, dar sigur, în alimentația viitorului
  • În prezent nu există nicaieri în lume un produs avizat obținut exclusiv din țesut muscular crescut în laborator
  • În Singapore a fost avizat primul produs “de laborator”, dar care conține si plante
  • Israel, SUA, Olanda sunt țări care susțin cercetarea în agricultura celulară
  • În 2022, Olanda a fost prima țară europeană care face un pas prin alocarea a 60 mil euro pentru cercetare și start-upuri de agricultură celulară
  • Există o reticență a consumatorilor față de acest tip de produse care poate fi atenuată doar prin educație susținută de mass media, de autorități, de liderii de opinie, de către cercetători, etc
  • Alimentele crescute în laborator sunt “curate” , controlate din punct de vedere nutrițional
  • Nu sunt cunoscute efectele pe termen lung asupra sănătații dar, legislația privind siguranța alimentară nu va permite autorizarea produselor fără studii bine fundamentate

 

 

 

 

 

 

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.