Desi copiii exceptional de talentati au la fel de multe sanse de reusita in viata precum copiii normali, doar 3% dintre cei supradotati reusesc cu adevarat in viata, se arata intr-un studiu realizat in Marea Britanie, publicat de dailymail.com
Studiul a fost realizat pe un esantion de 210 copii supradotati si a aratat ca doar 3% dintre acestia au reusit sa implineasca promisiunile din copilarie. Doar jumatate dintre ei au avut, „succes conventional” cum il descrie autoarea studiului, profesoara Joan Freeman.
”La varsta de 6-7 ani, copiii supradotati au un potential pentru a face lucruri incredibile, dar multi dintre ei sunt implicati in situatii in care potentialul lor nu este exploatat” declara aceasta.
Autoarea studiului a urmarit evolutia copiilor supradotati in domenii precum matematica, arta sau muzica din 1974 pana in prezent. Multi dintre cei care nu au reusit sa exceleze fie pentru ca au fost privati de copilarie, au fost supusi unei presiuni prea mari din partea parintilor sau au fost despartiti de prieteni, ajungand sa aiba tot mai putini apropiati.
Un exemplu in acest sens este Andrew Halliburton, un tanar din Marea Britanie, care studia la varsta de opt ani matematica la nivel de liceu. Acesta a ajuns sa lucreze pentru McDonald’s ca vanzator de hamburgeri dupa ce a renuntat la studiile universitare.
Parte a problemei copiilor supradotati este faptul ca ei pot excela cu usurinta in multe domenii si multi trebuie sa incerce cateva optiuni inainte de a se decide asupra unei singure discipline, se precizeaza in acelasi studiu. Doar 3% dintre copii supradotati reusesc in viata