STIRIONG:RO: ”Romania – Monarhie sau Republica”, tema finalei „Dezbate Romania”

Articol pupblicat pe siteul stririong.ro în data de 25 februarie.

Miercuri, 26 februarie, de la ora 13.00, in Sala Senatului din incinta Universitatii Romano-Americane, va avea loc dezbaterea finala a celei de-a VI-a editii a concursului pentru studenti „Dezbate Romania”, ce va avea ca tema „ROMANIA- MONARHIE SAU REPUBLICA?”.

Dezbaterea privind monarhia in Romania si reasezarea sa in pozitia sa tutelara, in cadrul statului roman, a aparut firesc in contextul unei renasteri a curentului monarhist.

”Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, in continuitatea lui istorica, si a Natiunii, in devenirea ei. Coroana a consolidat Romania prin loialitate, curaj, respect, seriozitate si modestie” declara Majestatea Sa, Regele Mihai I, in 2011, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei.

Acum, in 2014, doua echipe de studenti dezbat tema monarhiei in Romania, eveniment care care a atras atentia persoanelor publice. Si-au anuntat prezenta la eveniment: profesorul universitar doctor, Dan Voiculescu, Stelian Tanase – scriitor, istoric si jurnalist, Catalin Serban – co-presedinte al Aliantei Nationale pentru Restaurarea Monarhiei si academicianul Razvan Theodorescu.

Juriul, compus din Trisi Cristea – directorul general al Fundatiei Dan Voiculescu, Alessandra Stoicescu – jurnalist si fondator Intact Media Academy, Nicolae Iliescu – scriitor si secretar stiintific al Bibliotecii Academiei Romane, Daniel O. Bejan – scriitor si Ovidiu Folcut – rector al Universitatii Romano-Americane, va avea dificila misiune de a desemna castigatoare echipa care vine cu cele mai bune argumente. Astfel, potrivit regulilor de organizare a competitiei, o echipa are calitatea de sustinatoare a temei, iar cealalta, o pozitie contrara – ambele pozitii fiind sustinute cu argumente puternice.

Premiul, in valoare de 1.000 euro, oferit de Fundatia Dan Voiculescu, va fi acordat echipei cu cele mai puternice si creative argumente, care va convinge prin retorica, creativitate si gandire critica.

In cadrul finalei, Intact Media Academy va oferi ca premiu o bursa in valoare de 1.500 de euro la cursurile scolii de televiziune IMA celui mai bun vorbitor din cadrul acestei editii, dintre cei patru desemnati pe parcursul celor patru dezbateri din concurs.

Aflat la cea de-a sasea editie, concursul „Dezbate Romania”, dedicat studentilor, incurajeaza gandirea critica, capacitatea de argumentare si prezentare si ofera vocilor tinere cadrul necesar exprimarii inteligentei, creativitatii si viziunii asupra unor teme de interes pentru Romania.

Incepand din 2010, concursul „Dezbate Romania” a oferit tinerilor mediul necesar dezvoltarii abilitatilor de comunicare, insusirii unor argumente si desavarsirii in calitate de formatori de opinie. Pana in prezent, pe parcursul celor cinci editii ale concursului, peste 300 de tineri si-au sustinut punctul de vedere pe teme dintre cele mai diverse si de interes pentru tanara generatie.

Participarea la finala concursului este deschisa tuturor persoanelor interesate.