Spectacol Omagial ”Eminescu, ziditorul limbii române”

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București, organizează, luni 14 ianuarie 2019, începând cu ora 19:00,  la Cercul Militar Național din București, Spectacolul Omagial ”Eminescu, ziditorul limbii române!”.

Evenimentul marchează un moment crucial în cultura română, la încheierea primilor 100 de ani de la Marea Unire și este menit să cinstească amintirea geniului și a patriotismului poetului Mihai Eminescu, de la a cărui naștere se împlinesc 169 de ani.

La eveniment sunt invitați să participe oameni de cultură, reprezentanți ai Guvernului și ai mediului academic, mari actori și artiși români, oficiali ai Administrației Primăriei Municipiului București, reprezentanți ai Președinției României, jurnaliști, cu toții uniți sub un singur gând, acela de a-i aduce un omagiu celui care a întemeiat limba română modernă și a atras atenţia asupra unei culturi cu o identitate naţională de neconfundat.

Scopul evenimentului este acela de a aduce în prim-plan cel mai mare poet din istoria țării noastre și de a le oferi tinerilor un model de cultură. Este un eveniment cultural de interes national, dedicat marelui poet Mihai Eminscu, fiu al neamului, care prin puterea exemplului și prin scrierile sale a vorbit întregii lumi despre demnitatea și credința neamului românesc.

Numit „ultimul mare romantic”, poetul a pus mai presus de orice dragostea de țară. Deși este recunoscut drept Poetul național al românilor, proza eminesciană este, deopotrivă importantă și de geniu, amplă și variată.

Toți istoricii recunosc faptul ca unirea provinciilor românești într-un singur stat a fost visul de o viață al lui Eminescu. Prietenii şi colegii săi declară în memoriile lor cu privire la Eminescu faptul că îşi saluta cunoscuţii cu „Trăiască naţia!“ şi că nu ezita nicio clipă să vorbească despre visele sale măreţe privind soarta la aceea dată a Principatelor Române.

Criticul literar Titu Maiorescu, mentorul ”Junimii”, spunea despre marele poet: ”Pe cât se poate omenește prevedea, literatura poetică română va începe secolul al XX-lea sub auspiciile geniului lui și forma limbei naționale, care și-a găsit în poetul Eminescu cea mai frumoasă înfăptuire până astăzi, va fi punctul de plecare pentru toată dezvoltarea viitoare a veșmântului cugetării românești”.

 

 

ro_RO