Spectacol de teatru, dedicat poetului Mihai Eminescu, difuzat pe TVR Cultural și TVR Internațional

    Publicul de TV, dar și din mediul online, a avut pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, ocazia să urmărească spectacolul de teatru omagial „Eminescu, ziditorul limbii române”. Piesa de teatru, scrisă de Ruxandra Bălașu și produsă de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, a fost difuzată dimineața de la ora 11.00 pe canalul de Youtube al fundației și seara, pe postul de televiziune TVR Cultural cu începere de la 17.40, pe postul TVR Internațional la 23.15 și, în reluare, la 2.00.

Teatru, poezie și muzică în același spectacol

Din distribuţia spectacolului au făcut parte actori ai Teatrului Național, Teatrul Excelsior și Teatrul Coquette, rolul principal fiind interpretat de actorul Marius Bodochi.

    „Nu m-am gândit că îl joc pe Eminescu. Viața e atât complexă, fiecare om e un univers și fiecare personaj e un om. Și atunci tu ai de jucat un rol, mă gândesc la trei lucruri: situația scenică în care este pus personajul, la relațiile lui cu celelalte personaje și la stările prin care trece. Eu când eram student am învățat foarte multe poezii și poeme, chiar și din dramaturgia lui am învățat texte. Mi-a plăcut întotdeauna felul în care scrie Eminescu și este foarte important pentru un actor să încerce să recite Eminescu, să joace în dramaturgia lui pentru că descoperi foarte multe idei, foartă multă profunzime are Eminescu. Lumea se ferește pentru că e un poet romantic și romantismul vezi Doamne nu mai e la modă. Nu, romantismul există în fiecare om, el nu va muri niciodată. M-am gândit că e important să trec prin toate aceste stări prin toate situațiile oferite de poezia lui, de dramaturgia lui, de scrierile lui”, a povestit actorul Marius Bodochi despre rolul pe care l-a avut în spectacolul omagial „Eminescu, ziditorul limbii române”.

    De asemenea, spectacolul a inclus recitaluri susținute de violonistul Valentin Albeșteanu, soprana Miruna Ionescu, baritonul Marius Nine și pianistul Valentin Cucu.

ro_RO