Șase tineri inovează sectorul agricol din România cu dispozitivul GrowWise. Sistemul complex i-a adus în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Pasiunea pentru tehnologie și dorința de a face o schimbare pozitivă în comunitate au fost motivele pentru care șase tineri excepționali – Augustin Babii, Bogdan Brăileanu, Briana Filimon, Alexandra-Maria Morar, Alexandru Pop și Victor-George Sabo și-au unit forțele și au dezvoltat un dispozitiv revoluționar numit GrowWise, care nu este un simplu gadget, ci  este un sistem complex de senzori și algoritmi care monitorizează în timp real sănătatea solului și a plantelor. Tinerii au fost recunoscuți pentru inovația lor și pentru contribuția adusă la dezvoltarea durabilă a sectorului agricol. Astfel, au fost aleși să facă parte din campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, unde au avut ocazia să împărtășească experiența lor și să inspire alte generații să se implice în proiecte care pot schimba lumea în bine.

Cu ajutorul acestui dispozitiv, format din trei senzori, agricultorii pot obține informații esențiale despre umiditatea solului, temperatura și nivelul de nutrienți, precum potasiu, azot și fosfor, care influențează creșterea plantelor. Aceste date precise permit agricultorilor să ia decizii și să optimizeze cantitatea de apă și nutrienți folosiți, reducând astfel impactul negativ asupra mediului și costurile asociate cu producția agricolă.

Ideea produsului nostru izvorăște din dorința de a oferi românilor alimente sănătoase și bogate nutritiv la un preț accesibil pe piața consumatorului. În ultimele 7 decenii calitatea nutritivă a fructelor și legumelor s-a degradat considerabil. O cauză principală a acestui fenomen este lipsa utilizării îngrășămintelor, care completează oferta nutritivă a solului. Astfel, planta nu va putea sintetiza eficient substanțele hrănitoare necesare procesului de formare a vitaminelor pentru că întâmpină anumite carențe în sol. Folosind device-ul GrowWise, utilizatorul primește alerte în timp real și recomandări personalizate în privința îmbunătățirii calității mediului de dezvoltare a plantei. Astfel, prin utilizarea tehnologiei GrowWise, agricultorii pot economisi resurse precum apa și îngrășământul, în timp ce își optimizează calitatea și cantitatea recoltei”, explică Alexandra-Maria Morar.

Dispozitivul GrowWise, dezvoltat de tinerii clujeni, contribuie la economisirea resurselor și îmbunătățește recolta. Prin monitorizarea constantă a condițiilor de creștere a plantelor, acesta poate identifica rapid orice probleme sau deficiențe, oferind recomandări pentru remedierea lor în timp util. Astfel, agricultorii pot obține o recoltă mai bogată și de calitate superioară, ceea ce duce la creșterea profitabilității și a sustenabilității afacerilor agricole din România.

Prin pasiunea, determinarea și angajamentul lor, Augustin Babii, Bogdan Brăileanu, Briana Filimon, Alexandra-Maria Morar, Alexandru Pop și Victor-George Sabo au demonstrat că vârsta nu este un obstacol în calea inovației și că tinerii au puterea de a aduce schimbări semnificative în societatea noastră. Cu dispozitivul lor ingenios, ei nu doar că au transformat modul în care se practică agricultura, dar au și deschis drumul către un viitor mai sustenabil și mai prosper pentru toți.