S-a întâmplat pe 9 iulie

Intr-o zi de 9 iulie 1943, se nastea marea cantareata de muzica usoara Margareta Paslaru. Margareta Paslaru este o cantareata, compozitoare si textiera romana de muzica usoara-pop, folclor, actrita de teatru si film, realizatoare TV si Radio. Talentul Margeretei Paslaru a fost descoperit inca de le varsta frageda, prima aparitie in public a avut loc la varsta de 4 ani si jumatate, pe scena Operei în rolul copilului din Madame Butterfly de Puccini. 

Margareta Paslaru - foto: margareta.com

Vocea cu infinite posibilitati de exprimare si timbrul grav al Margaretei au facut ca piesele interpretatea de ea sa ramana intiparite in mintea publicului din intreaga tara. Amintim cunoscutele piese, precum: „Timpul”, “Dacă ai ghici”, “Diamant fermecat” sau cunoscutul slagar “Lasa-mi toamna pomii verzi!”, inspirat de versurile Anei Blandiana.

Dintr-o zi de 9 iulie, din 1520, dateaza prima mentiune pastrata privind o “hotarnicie” – se referea la fixarea hotarului dintre Tara Romaneasca si Transilvania, in zona din nordul Olteniei. 

Pe 9 iulie 1595, scriitorul german Johannes Kepler, publica lucrarea “Mysterium cosmographicum”, in care mentiona existenta a sase planete. 

In anul 1600, pe 9 iulie, Mihai Viteazul intemeia Mitropolia romaneasca din Transilvania.

La data de 9 iulie 1902, oamenii de stiinta germani izolau acidul barbituric, substanta ce va sta la baza somniferelor. 

Tot intr-o zi de 9 iulie, in 1922, Johnny Weissmüller, inotator american de origine romana, cobora sub 1 minut recordul mondial la 100 m liber (58.6 secunde).

Pe 9 iulie 1941, armata romana elibera Bucovina de Nord. 

In 1947, pe 9 iulie, Consiliul de Ministri hotara sa remita secretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite declaratia de intrare a Romaniei in forul mondial si de aderare la Carta Natiunilor Unite. 

Pe 9 iulie 1955 era citit, la Londra, in cadrul unei conferinte de presa, textul declaratiei ce punea bazele miscarii Pugwash (miscare a oamenilor de stiinta pentru pace, dezarmare si securitate); initiatorii miscarii au fost savantii Bertrand Russel si Albert Einstein, declaratia fiind semnata de catre Einstein inainte de 18 aprilie 1955, data mortii sale. 

Intr-o zi de 9 iulie, in 1877, se desfasura prima editie a Campionatului de tenis de la Wimbledon. Turneul de tenis de la Wimbledon (The Championships, Wimbledon) este cel mai vechi si mai prestigios dintre cele 4 turnee de Mare Slem (turneele de prim rang din circuitele de tenis masculin, ATP si feminin, WTA), fiind singurul dintre cele patru care se desfasoara pe aceeasi suprafata ca la inceput, iarba. Este gazduit de All England Lawn Tennis and Croquet Club din Londra, in Marea Britanie. Este al treilea ca ordine pe parcursul anului, dupa Australian Open si Roland Garros. Turneul se desfasoara pe parcursul a doua saptamani, la finalul lunii iunie si inceputul lunii iulie.  Campionul in turneul de simplu masculin primeste o cupa din argint cu o inaltime de aproximativ 47 de centimetri si un diametru de 19 centimetri. Trofeul se acorda incepand cu anul 1887 si poarta inscriptia The All England Lawn Tennis Club Single Handed Champion of the World (Campionul lumii la All England Lawn Tennis Club). In competitia feminina, invingatoarea primeste un platou de argint cu un diametru de 48 de centimetri si care este decorat cu figuri mitologice. Trofeele sunt de obicei oferite de Presedintele Clubului, Ducele de Kent.

Editia din 2010 a turneului a gazduit cel mai lung meci din istoria tenisului, intalnirea dintre jucatorul american John Isner si cel francez Nicolas Mahut. Partida a intrat in istorie atat ca durata in timp, cat si ca numar de ghemuri jucate. Dupa 11 ore si 5 minute de joc efectiv, Isner s-a impus cu 6–4, 3–6, 6–7(7), 7–6(3), 70–68. Meciul a inceput marti, 22 iunie 2010, la ora 18:18, ora Marii Britanii. La ora 21:07, din cauza intunericului, intalnirea a fost intrerupta. In acel moment scorul era 2-2 la seturi. Cei doi jucatori au revenit pe teren miercuri, la ora locala 14:05 pentru a disputa setul decisiv, iar la ora 21:13, peste sapte ore mai tarziu, disputa a fost din nou intrerupta din cauza intunericului. Scorul era 59-59 in decisiv. Joi, partida s-a reluat la ora 15:40, iar la ora 16:49 John Isner a fructificat o minge de meci, obtinand victoria. In total, doar setul decisiv a durat opt ore si 11 minute. Isner a stabilit si un nou record al numarului de asi intr-un singur meci, servind 112 asi. Mahut a reusit la randul sau 103 servicii nereturnate de adversar.

sursa: magicfm.ro, a1.ro, infoazi.ro

ro_RO