La 7 octombrie 1883, a fost inaugurat Castelul Peleş, reşedinţa de vară a regilor României, construit la dorinţa regelui Carol I (1866 – 1914). În 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.
Peleșul a avut o importanță deosebită pentru istoria României. Aici s-a născut, în 1893, viitorul rege Carol al II-lea (1930 – 1940), primul rege al dinastiei născut pe pământ românesc și primul botezat în religia ortodoxă. În 1921, la Foișor, s-a născut fiul său, regele Mihai I. Castelul a rămas reședință a familiei regale până în 1948, când a fost confiscat de regimul comunist. În 1953 Peleșul devenea muzeu, deși putea fi vizitat încă de pe vremea regelui Carol I. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din România şi din Europa.
Tot într-o zi de 7 octombrie, în 1857, la nouă ani de la Revoluția din 1848, Mihail Kogalniceanu participa ca deputat de Dorohoi la Adunarea ad–hoc a Moldovei, de la Iași, unde prezenta Proiectul de rezoluție care cuprindea “dorințele fundamentale” ale românilor moldoveni, arătând că “dorința cea mai mare” este Unirea Principatelor într–un singur stat.
La 7 octombrie 1769, James Cook descoperă Noua Zeelandă. Cook a fost un explorator, navigator și cartograf englez ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală. Cook a realizat hărți detaliate ale insulei Newfoundland înainte de a realiza trei expediții în Oceanul Pacific, unde a realizat primul contact european cu coasta estică a Australiei și Insulele Hawaii, precum și prima circumnavigare a Noii Zeelande.
Pe 7 octombrie 1866, a apărut, la București, periodicul politic și literar “Dacia Română”.
Într-o zi de 7 octombrie 1885, se năștea Niels Henrik David Bohr fizician danez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică. A avut contribuții esențiale la înțelegerea structurii atomice și a mecanicii cuantice. Niels Bohr a fost profesor de fizică și directorul Institutului de Fizică Teoretică din Copenhaga. A fost autorul modelului atomic care îi poartă numele.
A adaptat teoria cuantică la studiul structurii atomice și s-a preocupat de cercetări de fizică nucleară. Pentru contribuțiile sale fundamentale, Bohr a fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1922. Fiul său, Aage Niels Bohr a primit premiul Nobel în 1975 pentru cercetările sale, iar fratele, Harald Bohr, a fost un cunoscut matematician.
La 7 octombrie 1910 se năștea scriitorul și traducătorul Eusebiu Camilar, membru corespondent (din 1955) al Academiei Române.
Tot într-o zi de 7 octombrie 1919, ia ființă compania Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Este cea mai veche, încă operativă, companie aviatică.
În 1952, pe 7 octombrie, apărea codul de bare (realizat de Woodland și Silver) și începea să se impună ca model general de indentificare a produselor. Codul de bare este o reprezentare de date, destinat a fi citit pe cale optică. Codurile de bare reprezintă un set de simboluri folosite pentru a reprezenta informațiile alfa-numerice. Mai precis, în loc de numarul “1” sau litera “A”, vom vedea o înșiruire de bare, subțiri sau groase, folosite pentru a reprezenta acel numar sau acea literă. Codurile de bare sunt citite și decodate cu ajutorul scanerelor care masoară reflexia luminii și interpretează codurile în numere și litere și le trimit spre gestionare unui calculator. În 1962, unul dintre creatorii codului de bare, Silver, murea la vârsta de 38 de ani, înainte de a putea vedea utilizarea invenției în comerț. Abia în iunie 1974 avea loc marea premieră: codurile de bare erau utilizate pentru prima dată într-un supermarket (în Ohio, S.U.A.). Primul produs cu cod de bare scanat și înregistrat a fost un pachet de 10 lame de gumă de mestecat cu aromă de fructe. Astăzi, acest pachet de guma este expus la Muzeul Smithsonian.
sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro
foto: wikipedia.ro