S-a întâmplat pe 7 mai

Intr-o zi de 7 mai, in 1824, cea mai mare simfonie a compozitorului Ludwig van Beethoven (foto), Simfonia a IX-a, avea premiera la Viena. Succesul a fost incredibil. Beethoven a fost intampinat cu cinci salve de aplauze, in conditiile in care, potrivit etichetei, familia imperiala era salutata la intrarea in sala cu doar trei salve. Beethoven, complet surd, era pe scena cu fata la orchestra si nu percepea ce se petrece in sala, unde lumea ridicata in picioare striga si isi agita palariile. Una dintre soliste l-a intors pe Beethoven cu fata la public, putand astfel sa-si traiasca triumful. Simfonia a IX-a este foarte cunoscuta pentru finalul coral, Oda bucuriei, actualul imn al Uniunii Europene, pe versurile lui Friedrich Schiller.

Tot intr-o zi de 7 mai, in 1660, la Haga, in Olanda, Isaack Fubine patenta macaroanele, facute, la acea vreme, manual. Abia in 1789 a fost inventata prima masina de facut macaroane, iar inventatorul a fost nimeni altul decat Thomas Jefferson, viitor presedinte al Statelor Unite.

Pe 7 mai 1741, Episcopul greco–catolic Inocentiu Micu-Klein era silit, din cauza memoriilor prin care cerea drepturi egale pentru romani, indiferent de confesiune, sa renunte la functia sa si sa se exileze la Roma.

In 1877, pe 7 mai, „Gazeta de Transilvania” publica scrisoarea lui George Baritiu – „Epistola respectuoasa catre femeile noastre”, prin care acesta le indemna pe romancele din Ardeal sa formeze comitete de strangere a donatiilor pentru ajutorarea armatei romane si a ranitilor de pe front.

La data de 7 mai 1878, Joseph Winters, un american de culoare, patenta scara portabila de evacuare in caz de incendiu, montata pe masinile de pompieri. Inventia lui, care ocupa foarte putin loc, se extindea atunci cand era nevoie, permitandu-le pompierilor sa ajunga pana la ultimele etaje ale cladirilor, care la acea vreme incepusera sa se inalte din ce in ce mai mult.

Tot intr-o zi de 7 mai, in 1888, George Eastman patenta primul aparat de fotografiat popular. Aparatul, o cutie neagra cu un obiectiv si o rola de film, va revolutiona fotografia. Primele cutii negre aveau o singura diafragma, timpul de expunere era de 20 de secunde, iar fotografiile aveau forma rotunda. Aparatul era destul de mic si de usor pentru a putea fi folosit tinut in mana si nu pe trepied si a inceput sa se vanda sub sloganul “Tu apesi pe buton, noi facem restul”. Mii de copii americani au primit atunci cadou din partea firmei producatoare astfel de aparate. Filmele, odata expuse, erau trimise la fabrica pentru developare.

Pe 7 mai, 1909 s-a nascut Edwin Land, inventatorul tehnicii fotografice “Polaroid”.

Tot intr-o zi de 7 mai, in 1986, echipa de fotbal Steaua Bucuresti cucerea, pentru prima data in istoria fotbalului romanesc, Cupa Campionilor Europeni, invingand in finala, dupa executarea loviturilor de la 11 m, cu 2-0, echipa spaniola F.C. Barcelona. Portarul Hellmut Duckadam, a reusit o performanta unica in lume – a aparat 4 lovituri de la 11 metri. Meciul s-a disputat la Sevilla.

Pe 7 mai 1987 era anuntata oficial extragerea primelor cantitati de titei din subsolul marin al platoului continental romanesc al Marii Negre.

La 7 mai, 1992 naveta saptiala americana Endeavour, este lansata in prima misiune spatiala.

Pe 7 mai 1999, Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea facea o vizita ecumenica in Romania; a fost prima vizita, in tara noastra, a unui Suveranului Pontif (7-9.05.1999).

Tot intr-o zi de 7 mai, in 2003, Academia de Stiinte si Literatura din Mainz acorda Premiul de literatura pentru autori de limba germana pe 2003 pentru: Cristoph Meckel, Harald Weinrich si Herta Müller.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro