S-a întâmplat pe 6 noiembrie

Intr-o zi de 6 noiembrie, in 1882, la Bintinti, judetul Hunedoara, se nastea Aurel Vlaicu, inginer, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale. Prin zborurile sale din 1910 si 1912, cu Vlaicu I si Vlaicu II, Aurel Vlaicu a adus Romaniei o recunoastere incredibila. Inginer si aviator totodata, ii uimea pe vienezi in 1912, cand brazda cerul austriac cu “un aeroplan original, construit chiar de zburator, cu doua elici, intre care sade aviatorul”. Daca Vlaicu I era primul avion care zboara fara modificari, Vlaicu II era un pas enorm pentru aviatie. Aurel Vlaicu a terminat Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orastie, care din 1919 incoace a fost numit „Liceul Aurel Vlaicu”, luandu-si bacalaureatul la Sibiu in 1902. Si-a continuat studiile de inginerie la Universitatea din Budapesta si la Ludwig-Maximilians-Universitat Munchen, in Germania, obtinandu-si diploma de inginer in 1907. Dupa aceea a lucrat ca inginer in Russelsheim. In 1908 s-a intors la Bintinti unde a construit un planor cu care a facut un numar de zboruri in 1909. In toamna lui 1909 s-a mutat in Bucuresti si a inceput constructia primului sau avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Vlaicu II, un avion  deosebit de bine construit, extrem de stabil si foarte manevrabil, la aceea vreme, i-a permis sa castige diferite premii in confruntari internationale in compania altor pioneri ilustri.

La concursul aviatic de la Aspern (iunie 1912), de langa Viena, cu Vlaicu II castiga doua premii I la probele de aterizare la punct fix si aruncare la tinta a unui proiectil. Dupa moartea sa colaboratorii sai C.Silisteanu si G.Magnani au terminat de construit avionul sau Vlaicu III, complet metalic. La 13 septembrie 1913, murea, in timpul unei incercari de a traversa Muntii Carpati cu avionul sau Vlaicu II, s-a prabusit in apropiere de Campina, se pare din cauza unui atac de cord.  Datorita lui Aurel Vlaicu, Romania este mentionata drept a treia tara care a folosit aviatia militara. Doar Franta si Italia au reusit aceasta performanta inaintea tarii noastre.

In anul 1860 Abraham Lincoln devine cel de al 16 preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Tot intr-o zi de 6 noiembrie, 1893 a încetat din viaţă compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (“Evgheni Oneghin”, “Lacul lebedelor”) (n. 1840).

In 1935, pe 6 noiembrie, compania Parker Brothers cumpara patentul pentru jocul Monopoly. Jocul, care are in centru achizitia si vanzarea de proprietati, a fost jucat, pe parcursul timpului, de peste un miliard de persoane din 108 tari. Realizat de Charles Darrow, el are la baza strazile din Atlantic City, localitate din statul american New Jersey. In 1933, Charles Darrow a creat un prototip al jocului folosind materiale din propria locuinta: o panza pentru a realiza tabla de joc, case si hoteluri facute din resturi de lemn si a scris de mana cartonasele. Pionii utilizati initial pentru a efectua miscari pe tabla erau ornamente dintr-o bratara a sotiei sale. Darrow a incercat sa vânda jocul, insa a fost initial respins de Parker Brothers deoarece jocul includea 52 de “erori fundamentale”, inclusiv legate de lungimea si complexitatea lui. Cu toate acestea, pana la urma s-au inteles. Dupa numai un an de la lansarea americana, 20.000 de copii ale jocului erau realizate saptamanal si vandute la pretul de doi dolari bucata.

Sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, wikipedia.ro

ro_RO