S-a întâmplat pe 5 septembrie

Într-o zi de 5 septembrie 1858, s-a născut scriitorul Alexandru Vlahuţă (proză: România pitorească, Din trecutul nostru; poezie: La icoană, Lui Eminescu, Ce fericiţi am fi-mpreună!, Noapte de iarnă) (m.19 noiembrie 1919).

Alexandru Vlahuță

Tot într-o zi de 5 septembrie, în 1698, Țarul Petru cel Mare al Rusiei introducea un impozit pe bărbi, pentru a-și determina poporul să renunțe la obiceiurile orientale. Țăranii aveau voie să poarte bărbi doar când se aflau în satele lor, însa când intrau în oraș erau obligați să plăteasca o copeică.

Pe 5 septembrie 1905 era semnat Tratatul de la Portsmonth (Marea Britanie), care a dus la încheierea ostilităților militare dintre Rusia și Japonia.

În 1940, pe 5 septembrie, avea loc suspendarea Constituției din februarie 1938. Regele Carol al II-lea îi ceda generalului Ion Antonescu principalele prerogative regale.

La data de 5 septembrie 1944, Armata a IV-a română oprea ofensiva germano-ungară din centrul Transilvaniei.

Pe 5 septembrie 1946 se năștea Freddie Mercury,  muzician, compozitor și textier britanic, cunoscut ca lider al formației britanice de muzică rock Queen. Mercury a fost recunoscut pentru calitățile vocale remarcabile de tenor și pentru prestațiile live. În calitate de compozitor, a compus multe hituri internaționale, printre care Killer Queen, Bohemian Rhapsody, Somebody to Love, We Are the Champions și Little Thing Called Love.

Tot într-o zi de 5 septembrie, în 1957, era publicat romanul lui Jack Kerouac “Pe drum”, definitoriu pentru Generația Beat, mișcare social-literară inițiată de un grup de scriitori americani din anii 1950 și 1960 care se identificau drept persoane care se opun materialismului și conformismului american de după razboi.

Pe 5 septembrie 1958, era publicat în Statele Unite romanul lui Boris Pasternak “Doctor Jivago”.

Tot într-o zi de 5 septembrie, în 1980, avea loc inaugurarea tunelului St. Gotthard din Elveția; cel mai lung tunel de autostradă din lume (16,22 km) – se întinde de la Goschenen la Airolo.

Pe 5 septembrie 2000 începea, la New York, “summitul mileniului”, reuniune care a grupat aproximativ 160 de șefi de stat sau de guvern.

sursa: magicfm.ro, antena3.ro