La 5 iunie 1779 s-a nascut Gheorghe Lazar, pedagog, teolog si inginer roman, considerat intemeietorul invatamantului modern romanesc.
Intr-o zi de 5 iunie, in 1851, jurnalista Harriet Beecher Stowe incepea publicarea unui foileton care se va transforma mai tarziu in unul dintre cele mai citite romane ale tuturor timpurilor – “Coliba unchiului Tom”. Fictiunea conceputa de autoarea americana avea drept personaje sclavi de culoare din America si pe cruzii stapani ai acestora si aparea intr-o perioada in care abolitionismul sau abolirea sclaviei erau cele mai fierbinti subiecte ale zilei.
Anul 1859 pe 5 iunie s-a nascut actorul Constantin I. Nottara. (roluri: Oedip din “Oedip Rege” de Sofocle, Don Salluste din “Ruy Blas” de Hugo, batranul medic din Medicul în dilema de Shaw, Stefan Tipatescu din “O scrisoare pierduta” si Ion din “Napasta” de Ion Luca Caragiale, Vlaicu din “Vlacicu Voda” de Alexandru Davila, Stefan cel Mare din “Apus de Soare” si Tudose din “Hagi Tudose” de Delavrancea).
Pe 5 iunie 1865 aparea la Budapesta revista Familia, fondata de Iosif Vulcan. Aici a debutat Mihai Eminescu cu poezia “De-as avea”.
La 5 iunie 1871 s-a nascut, la Botosani, Nicolae Iorga, istoric si om politic de seama. A fost prim-ministru al Romaniei in perioada aprilie 1931 – iunie 1932. (m. noiembrie 1940)
Intr-o zi de 5 iunie 1883 a fost dat in functiune primul tren Orient Express, care asigura legatura intre Turcia si Europa (Paris).
La data de 5 iunie 1937, Lucian Blaga rostea discursul de receptie la Academia Romana intitulat “Elogiul satului romanesc”.
Pe 5 iunie 1947 era facut public planul Marshall, de catre George Marshall, senator de stat al S.U.A., de ajutorare a tarilor din Europa Occidentala devastate de cel De-al Doilea Razboi Mondial. Aplicarea acestuia a inceput de la 3 aprilie 1948, fiind în vigoare pana in luna iulie 1951.
Tot intr-o zi de 5 iunie, in 1970, prima expozitie retrospectiva a lui Constantin Brancusi din Europa se deschidea la Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania.
sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro