S-a întâmplat pe 5 februarie

Intr-o zi de 5 februarie, in 1535, aparea prima lege specifica referitoare la saraci, in Franta.

Pe 5 februarie 1861, la Sighet se infiinta “Asociatia pentru cultura poporului roman din Maramures”.

In 1867, pe 5 februarie, se incheia acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, in cadrul caruia Transilvania ramanea incorporata Ungariei, anulandu-i-se autonomia.

La 5 februarie 1876, aparea prima revista romana de medicina din Transilvania “Higiena si scoala”, editata de Paul Vasici–Ungureanu.

Tot intr-o zi de 5 februarie, in 1887, la Scala din Milano (foto) avea premiera opera lui Verdi “Otello”.

In 1889, pe 5 februarie, ministrul de externe al Romaniei P.P. Carp cerea Directiunii Generale a Telegrafelor si Postelor sa ofere Agentiei Telegrafice Romane o “odae mare”. In aceeasi zi, directorul general al telegrafelor si postelor raspundea ca a luat masurile cuvenite pentru ca de la 1 aprilie “sa se puna la dispozitiunea noii agentii telegrafice romane ce este in ajun a se infiinta” spatiul solicitat.

Pe 5 februarie, in anul 1905, avea loc premiera piesei “Manasse” de Ronetti Roman, la Teatrul National din Bucuresti, cu Constantin Nottara in rolul principal.

La 5 februarie 1946, Anglia si Statele Unite ale Americii recunosteau guvernul condus de dr. Petru Groza si reluau legaturile diplomatice cu Romania.

In 1953, pe 5 februarie, avea loc premiera filmului lui Walt Disney Peter Pan, in New York.

Pe 5 februarie, 1965 s-a nascut Gheorghe Hagi, unul dintre cei mai mari fotbalisti romani ai tuturor timpurilor. In lunga sa cariera a disputat 513 partide si a marcat 271 de goluri jucand pentru Farul Constanta, Sportul Studentesc, Steaua, Real Madrid, Brescia, Barcelona si Galatasaray. La echipa nationala a inregistrat 125 de meciuri si 35 de goluri.

Pe 5 februarie 1979 avea loc premiera filmului “Nea Marin Miliardar” in regia lui Sergiu Nicolaescu, in rolul principal fiind Amza Pellea.

In 1990, pe 5 februarie, se infiinta, la Bucuresti, Muzeul Taranului Roman, unul dintre cele mai furmoase si mai vizitate muzee din Romania.

Tot intr-o zi de 5 februarie, in 2004, Romania devenea membra de facto a NATO, toate cele 19 state membre ale NATO ratificand protocolul de aderare.

sursa: magicfm.ro