S-a întâmplat pe 3 septembrie

În seara zilei de 3 septembrie, în 1943, profesorul Victor Daimaca, titular al catedrei de matematică de la Liceul „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, descoperea, din podul liceului, cu mijloace empirice de observare (un binoclu), un corp luminos, în constelația LYNX-ului, ce difuza o lumină intensă.

Orbitele cometelor descoperite de Victor Daimaca

Pentru a se convinge că nu era vorba de vreo “iluzie optică”, profesorul Daimaca a repetat observația în noaptea de 4 septembrie, descoperindu-i-se clar o cometă de marimea a 8-a, pe care a localizat-o exact cu ajutorul calculelor și desenelor din atlasul cosmic. Daimaca a înștiințat, printr-o telegramă din 5 septembrie, Observatorul astronomic din București care, pe urmele calculelor cosmico-matematice ale lui Daimaca, confirma evenimentul, obținând trei clișee consecutive (9,10 și 11 septembrie). Prin urmare, au fost anunțate marile observatoare astronomice din străinătate, care și-au îndreptat uriașele telescoape către coordonatele cosmice indicate (Copenhaga, Berlin, Suedia, America s.a.). Cometa a fost numita “Cometa Daimaca”. Cu acest prilej, S.U.A. i-a conferit prof. Daimaca o medalie de bronz, purtând numele descoperitorului ei și prima data a observării cometei pe Terra. Cometa se află pe linia alfa din Gemenii – epsilon din Ursa Mare, fiind de marime 8 în lynx. La 19 septembrie 1943 cometa se află la 49,5 milioane kilometri de Pământ. În data de 16 decembrie 1943, Victor Daimaca, a descoperit o altă cometă, concomitent cu alți 2 astronomi Van Gelt și Peltier. Uniunea astronomică internațională a denumit cometa după numele celor 3 descoperitori: VanGelt-Peltier-Daimaca.

Tot într-o zi de 3 septembrie, în 1189, Richard I al Angliei (Richard “Inimă de Leu”) era încoronat la Westminster.

Pe 3 septembrie 1730 era ales pentru ultima dată un domn roman – Constantin Mavrocordat – de către boieri.

În 1783, pe 3 septembrie, Revoluția Americană se încheia prin semnarea Tratatului de la Paris, semnat de Marea Britanie, pe de o parte, și Franța, Spania și Statele Unite, de cealaltă parte.

La data de 3 septembrie 1791, Adunarea Națională adopta Constituția care transforma Franța în monarhie constituțională.

În anul 1875 la 3 septembrie se năștea Ferdinand Porsche, constructor de automobile austriac renumit. Construcția sa cea mai celebră este VW Käfer (o parte dintre patente i-au fost însă recunoscute subalternului său, constructorul Béla Barényi, 1907-1997).

Tot într-o zi de 3 septembrie, în 1900, apărea primul număr al cotidianului londonez “Daily Expresss”.

La data de 3 septembrie 1953 intra în vigoare Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Convenția a fost semnată la Roma, 4 noiembrie 1950.

Pe 3 septembrie 1976, sonda cosmică americană „Viking 2” atingea solul planetei Marte.

În 1978, pe 3 septembrie, Papa Ioan Paul I era instalat în funcție, devenind astfel al 264-lea suveran pontif al Bisericii Catolice. Născut în 1912, în Italia, acesta a purtat numele de Albino Luciani până să devină papă. Provenea dintr-o familie săracă, dar religioasă care l-a susținut în momentul în care s-a decis să urmeze seminarul. A devenit cardinal în 1973 și i-a urmat la Vatican lui Paul VI, însă a avut unul dintre cele mai scurte pontificate din istorie. Ioan Paul I a murit la 33 de zile după ce a fost ales de Conclav. Cauza oficială a mortii a fost aceea de infarct miocradic. El a fost primul papă care și-a ales un nume dublu, în memoria predecesorilor săi Ioan al XXIII-lea și Paul al VI-lea. Pentru Biserica Catolică anul 1978 este special, fiind anul în care la Vatican s-au succedat trei papi: Paul al VI-lea, Ioan Paul I și Ioan Paul al II-lea.

sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro