S-a întâmplat pe 3 iunie

La 3 iunie 1875 Alexander Graham Bell, inventatorul telefoniei, efectueaza prima transmitere a vocii prin telefon.

Pe 3 iunie 1849 armata taraneasca condusa de Avram Iancu, infrangela Abrud, armata maghiara.

Intr-o zi de 3 iunie, in 1922, Ion Vinea edita, la Bucuresti, revista avangardista Contemporanul, care promova sincronizarea literaturii nationale cu cea mondiala.

In 1950, pe 3 iunie, avea loc prima ascensiune a varfului Annapurna, al 10-lea varf ca inaltime din lume, de catre o expeditie franceza, compusa din Maurice Herzog si Louis Lachenal. Aceasta este prima escaladare reusita in lume a unui munte cu inaltimea de peste 8000 de m. Annapurna este un munte cu altitudinea de 8091 metri, din districtul Gorkha, Nepal, masivul Himalaya.

Tot intr-o zi de 3 iunie, in 1965, astronautul Edward White devenea primul american care pasea pentru prima data in afara unei nave spatiale. El a petrecut 20 de minute in afara capsulei spatiale Gemini 4. Cu mai putin de trei luni inainte, cosmonautul sovietic Alexei Leonov fusese primul om din lume care iesea in afara unei nave spatiale, dar rusul reusise sa reziste numai 12 minute.

Pe 3 iunie 1978, aparea in celebra Guiness Book lista cu cele mai furate carti din librariile britanice. Pe prima pozitie in clasament se afla chiar “Cartea Recordurilor”. Publicata pentru prima oara in 1952, lucrarea este si cea mai vanduta carte din lume, dupa Biblie. De la lansare pana astazi, cartea s-a vandut in peste 92 de milioane de exemplare in intreaga lume.

In anul 2006 pe 3 iunie Muntenegru redevine stat independent, proclamandu-si in mod oficial separarea de uniunea statala Serbia si Muntenegru.

sursa: magicfm.ro, wikipedia.org, a1.ro