S-a întâmplat pe 3 iulie

La 3 iunie 1883 se năștea scriitorul Franz Kafka. Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influență covârșitoare asupra literaturii postbelice. Franz Kafka s-a născut acum 130 de ani, la Praga, într-o familie de evrei, fiul comerciantului Hermann Kafka şi al Juliei Kafka. Limba maternă a lui Kafka, în care a şi scris mai târziu, a fost germana.

Kafka este celebrat de motorul de căutare, google.com printr-un logo special, la aniversarea a 130 de ani de la naşterea lui. Logo-ul reprezintă o sinteză a operei “Metamorfoza”, povestea halucinantă şi grotească a unui agent de vânzări mărunt care se transformă peste noapte într-o gânganie urâtă.

În anul 321 pe 3 iulie intră în vigoare decretul lui Constantin cel Mare, prin care ziua de „dumineca” era decretată zi de odihnă.

Într-o zi de 3 iulie, în 1456, Iancu de Hunedoara îi încredința lui Vlad Tepes apararea sudului Transilvaniei, pe perioada cât detasamentele militare locale erau mobilizate la Belgrad, unde se dădeau lupte crâncene cu otomanii.

Pe 3 iulie 1898 , Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.

În 1863, pe 3 iulie, Dieta Transilvaniei își deschidea lucrările la Sibiu. Pentru prima dată românii erau majoritari în forul legislativ al provinciei. Dieta a votat Legea privind „egala îndreptățire a națiunii române” cu celelalte națiuni transilvane și Legea privind întrebuințarea limbii române, alături de maghiară și germană în viața publică.

La data de 3 iulie 1914, în Franța era adoptată legea impozitului pe venit. Acest tip de impozit a fost introdus pentru prima dată în Marea Britanie, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea. În preajma primului război mondial au mai adoptat acest impozit și Statele Unite, Japonia, Germania, Franța, Olanda și Belgia.

Tot într-o zi de 3 iulie, în 1938, locomotiva cu aburi „Mallard”, fabricată în Anglia, stabilea un record de viteza – 203 kilometri pe oră. „Mallard” a fost cea mai rapidă locomotivă cu aburi din lume și a funcționat până în anul 1963, parcurgând aproape 2 milioane și jumatate de kilometri.

Într-o zi de 3 iunie 1968 exploratorul francez Samuel de Champlain a înfiinţat oraşul Quebec.

La data de 3 iulie 1988, era finalizat Podul Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, Turcia, oferind a doua conexiune între continentele Europa și Asia peste Bosfor.

sursa: magicfm.ro, a1.ro, mediafax.ro