S-a întâmplat pe 29 mai

Intr-o zi de 29 mai 1265, s-a nascut poetul si filozoful italian Dante Alighieri: “Divina Comedie”, “Infernul”, “Purgatoriul” (d. 1321).

Tot intr-o zi de 29 mai, in 1453, dupa un asediu de cateva saptamani, turcii condusi de Sultanul Mahomed al II–lea cucereau Constantinopolul. Caderea Constantinopolului a insemnat nu numai sfarsitul Imperiului Bizantin, dar si o victorie strategica de o importanta cruciala pentru cucerirea estului mediteranean si al Balcanilor de catre otomani. Constantinopolul a ramas capitala Imperiului Otoman pana la destramarea acestuia in 1922, fiind rebotezat Istanbul in perioada Republicii Turce in anul 1930.

La 29 mai 1866 a aparut, la Bucuresti, primul numar al publicatiei umoristice, antimonarhice, “Ghimpele”. In perioada 1872–1877, publicatia a fost redactata de un comitet din care facea parte si I. L. Caragiale

Pe 29 mai 1898, mostenitorii lui Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, semnau, la doi ani de la moartea savantului suedez, un acord care le permitea, in sfarsit, avocatilor, sa puna in aplicare testamentul. Cel mai important capitol al testamentului se referea la crearea Premiilor Nobel. Primele premii Nobel au fost acordate in 1901. Ele constau din: o medalie, o diploma si o suma de bani, care la inceput a fost in valoare de 40.000 de dolari, iar apoi a crescut la 1.000.000 de dolari.

Tot intr-o zi de 29 mai 1917 se nastea John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite.

La 29 mai 1922 s-a nascut Iannis Xenakis, matematician, arhitect, inginer constructor si compozitor francez de origine greaca.

Anul 1924 pe 29 mai la Bucureşti, a fost inaugurat “Institutul francez de inalte studii”, cu scopul de a face cunoscuta cultura franceza in Romania.

Intr-o zi de 29 mai 1990 in Marea Britanie, la Londra este Fondata Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

La data de 29 mai 1953, alpinistul neo-zeelandez Emund Hillary si serpasul Norgay Tensing deveneau primii oameni care au ajuns pe Everest. Edmund Hillary, care a murit in ianuarie anul acesta, la varsta de 89 de ani, a fost distins cu medalii ale Societatilor de geografie din Statele Unite, Marea Britanie, Noua Zeelanda si Nepal si cu Medalia Polara.

nytimes.com

sursa: mediafax.ro, a1.ro, magicfm.ro