S-a întâmplat pe 27 mai

Intr-o zi de 27 mai, in 1600, Mihai Viteazul il alunga de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movila, invingandu-l la Bacau, si devenea “domn al Tarii Romanesti si al Ardealului si a toata Tara Moldovei”, realizand prima unire politica a tarilor romane.

Pe 27 mai 1703, tarul Petru cel Mare fonda orasul Sankt Petersburg.

In 1716, pe 27 mai, Stefan Cantacuzino, domnul Tarii Romanesti in perioada 1714-1716 si tatal sau, stolnicul Constantin Cantacuzino erau torturati si ucisi din porunca marelui vizir Ali pasa, la Istanbul.

Tot intr-o zi de 27 mai, in 1879, membrii Academiei erau primiti la Palatul Cotroceni de catre domnitorul Carol I. Drept recunostinta pentru sprijinirea culturii (din initiativa si pe cheltuiala sa, Academia Romana a inceput publicarea lucrarii lui Hasdeu „Etymologicum Magnum Romaniae”), suveranul a fost ales presedinte de onoare al Academiei Romane.

Pe 27 mai 1919, americanul Charles Strite, satul sa primeasca la micul dejun, in loc de paine prajita, paine arsa, patenta prajitorul de paine. Desi feliile trebuiau introduse de doua ori in aparat, pentru ca inventia nu stia sa prajeasca simultan ambele parti, painea nu mai trebuia pazita, pentru ca masinaria scotea feliile inainte sa apuce sa se arda.

In 1933, pe 27 mai, copiii de bucurau de un nou desen animat produs de Walt Disney – “Cei trei purcelusi” – avand drept coloana sonora piesa “Cui i-e frica de lupul mare si rau?”. Filmul a castigat un premiu Oscar si este astazi pe locul 11 in clasamentul celor mai frumoase filme de desene animate din toate timpurile.

La data de 27 mai 1937, in California, la San Francisco, era inaugurat celebrul pod Golden Gate. In prima zi de functionare, podul a fost deschis numai pietonilor, fiind traversat de 200.000 de persoane curioase sa vada prima constructie uriasa din lume suspendata la peste 150 de metri deasupra nivelului apei. Cu o lungime de aproape 3 kilometri, Podul Golden Gate este considerat una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.

Pe 27 mai 1984, romanii aveau si ei parte de o inaugurare – Canalul Dunare-Marea Neagra, al treilea canal de navigatie din lume, ca importanta, dupa Suez si Canalul Panama. Lucrarile de constructie au inceput in 1973.

La data de 27 mai 1984 era resfintita Biserica Neagra din Brasov, in urma lucrarilor de restaurare incepute in anul 1970.

Biserica Neagra

Pe 27 mai 2004, orasele Sibiu si Luxemburg erau desemnate „capitale europene ale culturii” pentru anul 2007, de catre ministrii pentru educatie, tineret si cultura din cele 25 de state membre UE intruniti la Bruxelles.

Tot intr-o zi de 27 mai, in 2007, filmul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, era raspaltit cu Marele Premiu “Palme d’Or” la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul a fost desemnat primul in topul celor mai bune cinci filme ale anului de “National Board of Review” si in topul realizat de “Times Online”. Pelicula a fost nominalizata la categoria “Cel mai bun film strain” la Globul de Aur si la Premiile Cesar.

sursa; magicf.ro, a1.ro