S-a intamplat pe 27 decembrie

Intr-o zi de 27 decembrie, din 1391, dateaza prima mentiune documentara a „logofatului” (seful cancelariei domnesti) in Tara Romaneasca.

Pe 27 decembrie 1784, Horea si Closca, conducatori ai rascoalei taranesti, erau prinsi in padurea Scoruset din muntii Gilaului, apoi inchisi la Alba-Iulia.

In 1806, pe 27 decembrie, Constantin Ipsilanti revenea la Bucuresti si organiza o oaste destinata sa-i permita realizarea planului sau: constituirea unui regat al Daciei format din Moldova, Tara Romaneasca si Serbia.

La 27 decembrie 1816, avea loc la Iasi, din initiativa lui Gheorghe Asachi, primul spectacol de teatru in limba romana: “Mirtil si Hloe”, pastorala intr-un act.

Tot intr-o zi de 27 decembrie, in 1831, Charles Darwin se imbarca in calatoria sa istorica la bordul navei regale HMS Beagle, voiaj in decursul caruia va incepe formularea teoriei evolutioniste. Calatoria a durat aproape cinci ani, perioada in care Darwin a efectuat o multitudine de studii si investigatii geologice si naturaliste. Cercetarea stiintifica amanuntita pe care a efectuat-o asupra speciilor de animale si a fosilelor a constituit punctul de reper in scrierea cartilor „Originea speciilor” si „Originea omului”. In cele 57 de luni cat a durat expeditia, Darwin a adunat un vast material geologic, paleontologic, zoologic, botanic si etnografic. Observatiile si reflectiile facute i-au permis nu numai formularea teoriei evolutioniste, ci si a altor teorii privind miscarea scoartei terestre, formarea recifilor coraligeni, a insulelor vulcanice.

Pe 27 decembrie 1845, medicul Crawford Williamson Long din Jefferson, Georgia, folosea pentru prima data in istoria medicinei anestezia in timpul travaliului, la nasterea propriului copil.

In 1945, pe 27 decembrie, erau infiintate Banca Mondiala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Fondul Monetar International (FMI), ca urmare a Conferintei monetare si financiare a O.N.U. de la Bretton–Woods, S.U.A. Romania a devenit membra a celor doua organisme financiare la 15 dec 1972.

La 27 decembrie 1977, britanicii asteptau cu sufletul la gura premiera filmului Star Wars, pentru care biletele erau deja epuizate din luna martie.

Tot intr-o zi de 27 decembrie, in 1984, primul ministru britanic Margaret Thatcher era decretata cea mai admirata femeie in randul americanilor, potrivit unui sondaj Gallup. Aceasta a fost a treia oara consecutiv cand “doamna de fier” era pe prima pozitie in preferintele americanilor.

Pe 27 decembrie 1991 era deschis pentru public Muzeul National Cotroceni, infiintat la 10 iulie 1991.

La 27 decembrie 2000, cu ocazia implinirii a 2000 de ani de crestinism si a sfarsitului de mileniu, Banca Nationala a Romaniei punea in circulatie o moneda comemorativa din aur, avand un tiraj de numai 1.000 de exemplare.