S-a întâmplat pe 26 aprilie

Pe 26 aprilie, 121, se nastea Marcus Aurelius (foto), imparat roman (d. 180).

26 aprilie, 1573, s-a nascut Maria de Medici, regina a Frantei, a doua sotie a lui Henric al IV-lea (d. 1642).

La 26 aprilie, 1711 s-a nascut David Hume, filozof, istoric si economist scotian, un adept al empirismului, unul dintre reprezentantii cei mai de seama ai Iluminismului scotian (m.25.08.1776).

Intr-o zi de 26 aprilie, in 1775, in urma conventiei incheiate intre Imperiul Otoman si Austria, Bucovina intra in componenta Imperiului Habsburgic.

Pe 26 aprilie 1877, ca urmare a bombardarii oraselor romanesti de la Dunare de catre artileria turca, armata romana deschidea focul asupra Vidinului.

In 1902, pe 26 aprilie, se infiinta “Fotbal Club Timisoara”. Peste cativa ani se va transforma in Clubul Atletic Timisoara.

La 26 aprilie 1913 era semnat, la Petersburg, un protocol prin care Bulgaria ceda Romaniei orasul Silistra si cateva mici teritorii in sudul Dobrogei (26 aprile/9 mai).

Tot intr-o zi de 26 aprilie 1920 era infiintat, la Cluj Napoca, a primului Institut speologic din lume.

In 1928, pe 26 aprilie, celebrele exponate din ceara de la muzeul Madame Tussaud’s erau pentru prima data vizitate de public.

Pe 26 aprilie 1931, la New York, avea loc prima emisiune televizata, experimental: protagonista emisiunii a fost actrita Fay Marbe.

La 26 aprilie 1945 era adoptata Carta Natiunilor Unite (a intrat in vigoare la 24 octombrie 1945).

Tot intr-o zi de 26 aprilie, in 1976, premiul “Pomme d’or” al Federatiei internationale a ziaristilor si scriitorilor de turism (FIJET) era decernat zonei turistice Bucovina din Romania.

In 1992, pe 26 aprilie, Regele Mihai facea prima vizita in Romania dupa 1989. A fost primit cu entuziasm la Bucuresti.

La 26 aprilie 1993, Curtea Constitutionala decidea ca Academia Romana are competenta de a stabili normele ortografice ale limbii romane. “â” avea castig de cauza asupra lui “î”.

Astazi este Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Este celebrata din anul 2001. Acest eveniment a fost instituit de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale. Ziua de 26 aprilie a fost aleasa in legatura cu un alt eveniment din acest aspect social: in anul 1970, la aceasta data, intra in vigoare Conventia internationala asupra Proprietatii Intelectuale.

sursa: magicfm.ro, a1.ro