S-a întâmplat pe 24 mai

Daniel Fahrenheit

Pe 24 mai, 1686  s-a nascut fizicianul german Daniel Fahrenheit, unul dintre fondatorii termometriei. A introdus scala termometrică cunoscuta sub numele „scala Fahrenheit“. A fost primul care a utilizat mercurul ca lichid termometric si a fabricat primele termometre, de dimensiuni reduse, ce puteau masura temperatura umana si temperatura atmosferica pana la 96 de grade.

In 1743, pe 24 mai, se nastea Jean Paul Marat, publicist si om politic francez, unul dintre conducatorii Revolutiei Franceze din 1789.

Pe 24 mai 1819, se nastea Victoria, regina Marii Britanii si Irlandei si imparateasa a Indiei (din 1876).

La data de 24 mai 1875 era constituit Partidul National Liberal, printre membrii fondatori fiind: Ion C. Bratianu, M. Kogalniceanu, M.C. Epureanu.

Tot intr-o zi de 24 mai, in 1883, Brooklyn Bridge, celebrul pod peste East River din New York, era deschis traficului dupa 14 ani de constructie, unindu-se astfel Brooklyn-ul de Manhattan.

Pe 24 mai 1844, Samuel Morse realiza prima transmisie telegrafica cu public a unui citat din Biblie, Cum o vrea Dumnezeu. Pentru a valida perfectiunea sistemului, textul a fost ales de fiica presedintelui oficiului de patente al Statelor Unite la acea data, prezenta si ea in sala Curtii Supreme de Justitie din Washington, unde avea loc demonstratia. Samuel Morse a transmis textul la Baltimore, printr-un fir, la o distanta de 63 de kilometri, unde a fost receptionat de asistentul sau Alfred Vail. Telegraful sau electric, denumit inregistrator electromagnetic, este rezultatul multor ani de cercatari si incercari. In 1838, Samuel Morse a testat cu succes, pentru prima oara, telegraful electric. Afland in 1832 de ideea lui Ampere privitoare la telegraful electric, Morse a lucrat in urmatorii 12 ani, cu ajutorul chimistului Leonard Gale, fizicianului Joseph Henry si mecanicului Alfred Vail, la aducerea la bun sfarsit a propriei versiuni a acestui instrument. Multe stadii prin care a trecut telegraful fusesera deja anticipate de catre alti inventatori, mai ales din Marea Britanie, Germania si Franta, astfel ca originalitatea lui Morse ca inventator al telegrafului a fost pusa sub semnul intrebarii. Chiar codul Morse nu era in esenta diferit fata de codurile anterioare. Ulterior, Morse a trebuit sa-si apere inventia sa in instantele americane, desi pana la momentul respectiv obtinuse recunoasterea in intreaga lume.

Alfabetul Morse

La 24 mai 1906 hotelierul elvetian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele sau, in care fiecare apartament are o baie privata, ca o noutate. Standardele de servicii si dotarile de lux ale casei au stabilit standarde la nivel national.

Pe 24 mai 1908 era inaugurata noua cladire a Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa din Bucuresti, in prezenta regelui Carol I.

Anul 1956 pe 24 mai a avut loc prima editie a concursului Eurovision.

Intr-o zi de 24 mai 1958 a fost creata Agentia de Presa United Press International, prin fuziunea agentiilor United Press si International News Service.

Pe 24 mai 1962, astronautul american, Scott Carpenter, orbita de trei ori in jurul Pamantului in capsula spatiala Aurora 7.

In 1976, pe 24 mai, avioanele Concorde aflate sub pavilion englez si francez efectuau primele zboruri comerciale.

Astazi, in intreaga Europa, este ziua parcurilor.

sursa: mediafax.ro, magicfm,ro, a1.ro, infoazi.ro