S-a întâmplat pe 24 ianuarie

Astăzi, în România se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor Române. În ziua de 24 ianuarie 1859 s-a produs Unirea Principatelor Române, iar în fruntea Țării Românești a fost ales domnitorul Moldovei Alexandru Ioan Cuza. După mai multe dispute, în Adunarea Electivă a Moldovei, a fost propus și ales în unanimitate Alexandru Ioan Cuza – “om nou la legi noi”, după cum aprecia Mihail Kogalniceanu. În Țara Românească Adunarea Electivă – într-o ședință secretă datorată agitatiei vremurilor- deputatul Vasile Boerescu a propus, la 24 ianuarie 1859, alegerea lui Alexandru Ioan Cuza – propunere acceptată în unanimitate. Alegerea aceluiași domn în ambele Principate a reprezentat o victorie însemnată a poporului român în lupta sa pentru formarea unui stat național unitar. 

Alexandru Ioan Cuza
Alexandru Ioan Cuza

Întrunite la Paris pentru Conferința desfășurată între 26 august și 6 septembrie 1859 marile puteri europene au fost nevoite să accepte unirea înfăptuită de români. Alexandru Ioan Cuza a fost recunoscut ca domn al Principatelor, recunoașterea sa fiind limitată, însă, numai la durata vieții acestuia. Unirea Principatelor Române este considerată a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Deși scurta (1859-1866), domnia lui Alexandru Ioan Cuza a însemnat perioada de maximă dezvoltare a României moderne: a fost creat primul Parlament unic al României și primul guvern unitar, a fost adoptată prima constituție, s-a efectuat reforma electorală, agrară, a învățământului. În ședința de deschidere a primului Parlament unic al României la București. domnitorul Al.I.Cuza proclama în mod solemn, în fața Adunărilor Moldovei și Țării Românești, “Unirea definitivă a Principatelor”, iar orașul București era proclamat capitala țării.

În 1864, pe 24 ianuarie, apărea Legea privind înființarea Curții de Conturi.

Tot într-o zi de 24 ianuarie, în 1891, își începea activitatea, la București, “Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor”. Din inițiativa ei, s-a publicat, în limba franceză, memoriul studenților universitari români, privitor la situația românilor din Transilvania și Ungaria, adresat opiniei publice din Apusul Europei, prin care se evidenția politica de oprimare a celor peste trei milioane de români din Austro-Ungaria. Memoriul a avut un puternic ecou mondial.

La 24 ianuarie 1893, apărea, la Bucuresti, revista umoristică Moftul roman, condusă de I.L.Caragiale și Anton Bacalbașa.

Pe 24 ianuarie 1984, a fost lansat pe piață primul computer Apple Macintosh.

În anul 1990, pe 24 ianuarie, CFSN adoptă prin decretul–lege nr. 40 cântecul Deșteaptă-te, române drept imn de stat al României.

Tot într-o zi de 24 ianuarie 2010, Crina Coco Popescu în vârstă de 15 ani a escaladat cel mai înalt vârf al Oceaniei – Carstensz Pyramid (4884m) din Indonezia, devenind astfel cea mai tânără alpinistă din lume care urcă acest munte. Recordul anterior era deținut de americanca Samantha Larson care a urcat pe acest vârf în 2007 la vârsta de 18 ani.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro

ro_RO