S-a întâmplat pe 24 aprilie

24 aprilie este a 114-a zi din an, au mai ramas 251 zile. Soarele rasare la ora 06:15 si apune la ora 20:11.

Intr-o zi de 24 aprilie, in 1184 i.Hr., grecii intrau in Troia folosind celebrul cal troian. Legenda spune ca inventatorul calului troian ar fi fost Ulisse, regele insulei Itaca. Dupa 10 ani de asediere a Troiei, Ulisse a avut ideea sa apeleze la un siretlic pentru a cuceri cetatea. Spunand ca vor sa faca o ofranda religioasa in semn de impacare cu troienii, grecii au construit un cal urias din lemn, cu roti, in care au fost bagati 500 de soldati si l-au lasat la portile Troiei, prefacandu-se ca pleaca. Troienii au adus “cadoul” in oras si grecii au reusit sa cucureasca Troia fara probleme. Astazi, expresia “cal troian” caracterizeaza o persoana vicleana care se deghizeaza in binefacator pentru a-si distruge dusmanul. Troian este si denumirea data unor virusi informatici, programe aparent inofensive, dar care pot distruge sistemele informatice.

Tot intr-o zi de 24 aprilie, in 1704, in Statele Unite iesea pe piata primul ziar cu aparitie regulata, in Boston, numit Massachusetts New-Letter.

Pe 24 aprilie 1870, se punea piatra de temelie a Capelei Sf. Elisabeta, ale carei picturi murale au fost executate in 1874 de Gheorghe Tattarescu.

In 1877, pe 24 aprilie, incepea razboiul ruso–turc, la care va lua parte si Romania, dornica sa–si consfinteasca independenta de stat deplina.

Pe 24 aprilie, 1883 s-a nascut scriitorul ceh Jaroslav Hasek (m.1923).

Anul 1916, 24 aprilie, a inceput la Dublin, revolta de Pasti; repede inabusita, miscarea a avut un rol determinant in modificarea statutului Irlandei, ca republica independenta.

La data de 24 aprilie 1970 era lansat primul satelit chinez, “Dong Fang Hong I”.

Tot intr-o zi de 24 aprilie, in 1981, Bill Gates lansa pe piata primul computer personal, care costa 1.365 de dolari.

Pe 24 aprilie 2005, Cardinalul Joseph Ratzinger devenea cel de-al 265-lea Papa al Bisericii Romano- Catolice. Inaugurarea pontificatului lui Benedict al 16-lea a avut loc in Bazilica Sfantul Petru din Roma.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro