S-a întâmplat pe 22 iulie

Într-o zi de 22 iulie, în 1933, pilotul american Wiley Post devenea prima persoană care zbura singură în jurul lumii. Cei 25,099 kilometri au fost parcurși în 7 zile, 18 ore și 45 de minute. Aventura a fost posibilă grație avionului cu un singur motor, botezat Winnie Mae, echipat cu pilot automat, detector de direcție radio și alte dispozitive noi la vremea aceea.

Wiley Post și avionul său - Winnie Mae

Pentru cei care îl cunoșteau, încercarea temerara, reușită în 1933, nu a fost chiar o surpriză. Încă de când avea 26 de ani, el a fost inițiat în tainele zborului. Primele sale contacte cu avioanele au fost în timp ce era parașutist la o companie de circ. În timp ce efectua diverse munci pentru a strânge banii necesari pentru a-și îndeplini visul, Wiley a rămas făra un ochi, dar acest handicap nu l-a impiedicat deloc. A fost ajutat de un petrolist care i-a oferit banii de care mai avea nevoie. Singura doleanță a acestuia a fost ca avionul construit să primească numele fiicei sale, Winnie Mae, lucru care s-a și întâmplat. Și-a dotat aeronava cu pilot automat și radar. De la aeroportul new yorkez Floyd Bennett a trecut prin Berlin, Konisberg (Germania), Moscova, Novosibirsk (Rusia), Flat (Alaska, SUA), Edmonton (Canada) și a revenit de unde a plecat. La întoarcerea pe Aeroportul Floyd Bennett a fost întâmpinat de 50.000 de oameni. Astăzi, avionul Winnie Mae se află la cel mai mare muzeu din lume, Smithsonian, din Statele Unite.

Tot într-o zi de 22 iulie, în 1451, umanistul italian Poggio Bracciolini menționa, în lucrarea “Disceptationes convivales”, latinitatea limbii romane, precum și continuitatea elementului romanic în cuprinsul vechii Dacii, din vremea împăratului Traian.

Pe 22 iulie 1456 avea loc strălucita victorie, la Belgrad, a lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l–a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept „atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.

Anul 1887, 22 iulie s-a născut Gustav Hertz, fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1925.

La data de 22 iulie 1946 era creata Organizația Mondiala a Sănătății (OMS), instituție specializată a Natiunilor Unite, cu sediul la Geneva. 

sursa: magicfm.ro, a1.ro

ro_RO