S-a întâmplat pe 20 septembrie

Astăzi este ziua Bucureștiului, capitala României și, în același timp, cel mai mare oraș, centru industrial și comercial al țării (hotărâtă în ședință solemnă a Consiliului Local al Municipiului București, din 21.09.1990. De ziua Bucureștilor se sărbătorește prima atestare documentară a Cetății de Scaun București de către domnitorul Vlad Țepes, apărută în 1459.).

foto: wikipedia.ro

Populația de 1.944.367 de locuitori (est. 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al șaselea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depași patru milioane. La acestea se adaugă faptul ca localitățile din preajma orașului, care vor face parte din viitoarea Zona Metropolitană, insumează populație de aproximativ 430.000 de locuitori. În 1862, Bucureștiul devenea capitala României. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus supranumele „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Legenda spune că Bucureștiul a fost fondat de un oier pe nume Bucur. Conform altei variante mai probabile, București a fost întemeiat de către Mircea cel Bătrân la sfârșit de secol XIV.

Tot dintr-o zi de 20 septembrie, din 1347, datează prima atestare documentară a orașului Baia Mare, printr-un act emis de cancelaria regelui Ludovic I.

Pe 20 septembrie 1519, navigatorul portughez Ferdinand Magellan își începea călătoria în jurul lumii; comandând 5 vase cu 270 de oameni la bord, el a plecat din Spania cu gândul de a găsi o altă rută maritimă spre Indonezia.

În 1702, pe 20 septembrie, era inaugurat Palatul de la Mogoșoaia, așa cum stă scris pe pisania din foisorul de pe latura de răsărit a palatului.

Tot într-o zi de 20 septembrie, în 1880, Buenos Aires era declarat capitală Republicii Argentina.

La 20 septembrie 1866 se năștea George Coșbuc,  poet și traducător român din Transilvania, membru titular al Academiei Române din anul 1916.

Poezia sa aparține patrimoniului cultural național și, deși este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbările școlare sau populare, creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvîrșit și un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi. A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare a țăranilor, e un precursor al mișcării poporaniste și un tehnician desăvîrșit al prozodiei, folosea o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima. A dat o versiune completă a poeziei lui Dante, Divina comedie. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc Eneida și Odiseea (Iliada a fost tradusă de contemporanul său, George Murnu) și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român.

Pe 20 septembrie 1913 avea loc primul meci oficial de rugbi din România.

În 1946, pe 20 septembrie, apărea la București, săptămânalul politic, social și cultural “Contemporanul”.

La data de 20 septembrie 1946, orașul francez Cannes găzduia prima ediție a Festivalului internațional de film. Inițial s-a dorit organizarea acestuia în 1939, însă izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial a amânat planurile. Festivalul de la Cannes s-a dorit a fi o alternativă a celui de la Veneția, pe care liderul fascist Benito Mussolini l-a transformat într-un instrument de propagandă.

Orașul Cannes a fost ales ca loc de desfășurare atât datorită poziționării pe coasta Mediteranei, cât și numeroaselor cazinouri și localuri aflate în zonă. În 1939, deschiderea festivalului a coincis cu invadarea Poloniei de către trupele naziste, astfel încât autoritățile franceze au luat decizia de a anula manifestarea. După șapte ani a avut loc și prima ediție, la care au participat 18 națiuni. În anii ’50, festivalul era considerat cea mai prestigioasă competiție de film din lume.

Tot într-o zi de 20 septembrie, în 1968, era inaugurată Uzina de la Pitești, prima uzină de autoturisme din România.

Pe 20 septembrie 1974 se inaugura drumul național Transfăgărășan, magistrala cu o lungime de peste 90 de km, situată la cea mai înaltă altitudine (2 040 m) – față de alte drumuri ce străbat Carpații.

sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro