S-a întâmplat pe 20 februarie

La 20 februarie 1932 aparea, la Bucuresti, Romania literara (foto). Gazeta de critica si informatie literara, artistica si culturala, sub directia lui Liviu Rebreanu (pana in ianuarie 1934).

Intr-o zi de 20 februarie, in 1547, Eduard al VI-lea era incoronat rege al Angliei la Westminster Abbey.

Pe 20 februarie, 1792  a fost infiintat serviciul postal al Statelor Unite ale Americii.

Pe 20 februarie 1816, la “Teatro Argentina” din Roma avea premiera opera bufa in trei acte a lui Gioachino Rossini Barbierul din Sevilla, avandu-l ca figura centrala pe Figaro. Titlul initial, cel sub care a fost cunoscuta opera la premiera, era Almaviva sau Inutila precauţiune. Premiera a fost un fiasco. Opera a fost compusa in doar 13 zile. Apropiindu-se data premierei si intrat in criza de timp, Rossini a apelat la o uvertura mai veche, scrisa pentru Aurelian in Palmira si preluata ulterior in Elisabeta. Premiera operei din 20 februarie 1816, criticata dur de adeptii lui Paisiello – si el autorul unui Barbier, a fost un esec, insa la al doilea spectacol, in absenta taberei adverse, publicul a ramas entuziasmat de montarea acestei opere.

In 1849, pe 20 februarie, Imparatul Austriei, Franz Joseph I, promulga o Constitutie prin care se recunostea Transilvaniei o autonomie limitata.

La 20 februarie 1872, se deschidea in New York City Muzeul Metropolitan de Arta.

Pe 20 februarie 1872, americanul Luther Crowell primea patentul pentru masina care facea pungi de hartie.

Tot in 1872, si tot pe 20 februarie, Silas Noble si J.P. Cooley din Granville, Massachusetts, patentau masina de fabricat scobitori.

Pe 20 februarie 1909, ziarul francez Le Figaro publica un manifest artistic suprinzator pentru acea epoca, Manifestul Futurist, care va deveni textul de baza pentru definirea unui nou curent artistic. Opera a scriitorului si artistului Filippo Tommaso Marinetti, care incepuse sa fie cunoscut in Italia pentru stilul si ideile sale avangardiste, manifestul anunta aparitia in forta a unui nou stil artistic.

20 februarie, 1954, s-a nascut Grigore Leșe. Cunoscut solist de muzica populara romaneasca din zona Tarii Lapusului.

In 1962, pe 20 februarie, era lansata nava cosmica Mercury–Atlas 6, cu astronautul John Glenn, care realiza primul zbor american pe orbita.

La 20 februarie 1986 era plasat pe orbita primul element al statiei orbitale MIR.
In 1991, pe 20 februarie, se inaugura oficial, la Praga, Secretariatul Permanent al CSCE (Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa – din decembrie 1994, OSCE).

Anul, 1998, tot intr-o zi de 20 februarie,   Tara Lipinski a devenit cea mai tânără sportivă care a câştigat o medalie de aur la individual. La numai 15 ani, ea a câştigat cursa de patinaj-viteză, la Jocurile Olimpice de Iarnă

Pe 20 februarie, in 2006, era inaugurata Low Racovita, prima statie romaneasca din Antartica.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, antena3.ro