S-a întâmplat pe 18 februarie

In anul 1745 s-a nascut fizicianul italian Alessandro Volta (foto), inventatorul pilei electrice (m. 5 martie 1827).

Intr-o zi de 18 februarie, in 1395, Regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, acorda privilegii comerciale negustorilor brasoveni.

Pe 18 februarie 1790 aparea, la Iasi, periodicul de limba franceza “Courier de Moldavie”, primul ziar tiparit pe teritoriul tarii noastre (pana in aprilie 1790).

In 1854, pe 18 februarie, incepea construirea liniilor de telegraf electric Bucuresti–Giurgiu, Bucuresti–Ploiesti–Brasov si Timisoara–Lugoj–Orsova, facandu–se astfel legatura intre liniile telegrafice din Principate si cele din Transilvania.

La 18 februarie 1861 avea loc intrunirea primului Parlament al Italiei. Regatul Italiei tocmai luase fiinta in acel an prin unificarea Italiei, sub influenţa Regatului Sardiniei. Regatul a fost primul stat italian care a inclus intreaga Peninsula Italica, de la caderea Imperiului Roman si a existat pana in 1946, cand italienii au optat pentru o constitutie republicana. La 18 februarie 1861, Victor Emmanuel al II-lea a fost proclamat rege al Italiei.

Tot intr-o zi de 18 februarie, in 1885, era publicat romanul lui Mark Twain Aventurile lui Huckleberry Finn.

Pe 18 februarie 1929 avea loc prima transmisie de teatru radiofonic la Radiodifuziunea Romana, la mai putin de patru luni de la inaugurarea postului public de radio (1 noiembrie 1928). Prima piesa de teatru la microfon transmisa in Romania a fost Ce stia satul, de V. Al. Jean, avandu-i in rolurile principale pe Maria Filotti si Romald Bulfinski de la Teatrul National din Bucuresti.

In 1930, pe 18 februarie, americanul Clyde Tombaugh de la Observatorul Lowell, aflat la Flagstaff, statul Arizona, descoperea, studiind cateva fotografii facute in luna ianuarie, cea de–a noua planeta a sistemului solar – Pluton. Desi clasificata drept planeta in 1930, Pluto a fost “retrogradata” in 2006 la statutul de “planeta pitica”.

Pe 18 februarie 1930, Elm Farm Ollie devenea prima vaca ce zbura intr-un aeroplan, eveniment care a avut loc cu ocazia Expozitiei Aeronautice Internationale din St. Louis, Missouri, Statele Unite. Cu aceeasi ocazie, in timpul zborului, Elm Farm Ollie a fost mulsa, pentru a da posibilitatea oamenilor de stiinta sa isi faca o ideea despre efectul altitudinii asupra animalelor. Legenda spune ca aviatorul Charles Lindbergh a fost primul care a primit un pahar din laptele muls de la Elm Farm Ollie in timpul zborului demonstrativ.

In 1954, pe 18 februarie, in Los Angeles, California, se deschidea prima Biserica Scientologica.

La 18 februarie 1979 era inregistrata prima zapada din toate timpurile cazuta in Desertul Sahara, in sudul Algeriei.

Pe 18 februarie, in 2004  paleontologii clujeni au descoperit în zona Haţeg scheletul unei păsări care a trăit în urmă cu 70 de milioane de ani, în Cretacicul terminal, precum şi fragmente de ouă fosilizate.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, antena3.ro