S-a întâmplat pe 17 mai

La data de 17 mai 1957, regizorul Ion Popescu-Gopo (foto) era premiat la Cannes cu Marele Premiu Palme d’or pentru scurt metraj, pentru filmul de desen animat Scurta istorie.

Intr-o zi de 17 mai, in 1215, Londra era ocupata de catre baronii englezi (in puciul contra regelui John). Se creeau premisele pentru cea dintai constitutie “Magna Carta”, care va ingradi puterile discretionare ale regelui.

Pe 17 mai 1388 se incheia zidirea bisericii mari a Manastirii Cozia (Valcea, Romania).

La 17 mai, 1749 s-a nascut medicul englez Edward Jenner, inventatorul vaccinului contra variolei.

Intr-o zi de 17 mai, in anul 1792, avea loc infiintarea bursei de pe Wall Street, cel mai important sediu al bursei mondiale. La acel moment, 24 din cei mai puternici comercianti ai New York-ului s-au intalnit in secret pentru a discuta modalitatile prin care ar putea sa puna in ordine piata titlurilor tranzactionate. Legenda spune ca reuniunile lor aveau loc sub un platan. Doua luni mai tarziu, comerciantii au semnat un document (Button Wood Agreement) prin care cei 24 erau de acord sa nu tranzactioneze titluri de valoare decat intre ei, sa fixeze preturi pentru titluri si sa nu participe in alte licitatii de titluri. Ei au fondat astfel ceea ce a devenit ulterior Bursa de Valori New York (New York Stock Exchange). Prima bursa de valori din America a fost fondata, insa, in 1790 in Philadelphia. La New York, grupul a inchiriat o camera pe Wall Street, la numarul 40, si in fiecare dimineata presedintele bursei, Anthony Stockhol, citea actiunile care urmau sa fie tranzactionate. Bursa era o organizatie exclusivista, membrii care doreau sa adere erau votati de membrii existenti. In 1817, un loc costa 25$, in 1827 crescuse pana la 100$, iar in 1848 pretul ajunsese la 400$.

In 1809, pe 17 mai, Napoleon Bonaparte dispunea anexarea Statului Pontifical Imperiului Francez.

Pe 17 mai, 1902 arheologul grec Valerios Stais descopera Mecanismul de la Antikythera (foto), un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozitiilor astronomice.

Tot intr-o zi de 17 mai, in 1963, avea loc prima editie a Festivalului Monterey Folk din California, care a durat trei zile si la care au participat Joan Baez, Bob Dylan si Peter Paul and Mary.

Pe 17 mai 1970, exploratorul norvegian Thor Heyerdahl incepea, din Maroc, calatoria sa pe apele Atlanticului in ambarcatiunea din papirus numita Ra II.

Anul 2003, 17 mai Parlamentul danez a ratificat protocoalele de aderare la NATO ale Bulgariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, României, Slovaciei si Sloveniei.

In Norvegia se sarbatoreste Ziua nationala.

sursa: magicfm.ro, mediafax.ro, a1.ro