S-a întâmplat pe 17 ianuarie

Intr-o zi de 17 ianuarie, in 1749, Domnitorul Tarii Romanesti Grigore Ghica dadea hrisovul prin care reorganiza invatamantul din Transilvania. Hrisovul stabilea si bugetul Academiei Domnesti din Bucuresti.

Pe 17 ianuarie 1806, fiica presedintelui american Thomas Jefferson, Martha, il nastea pe James Madison Randolph, primul copil venit pe lume in interiorul Casei Albe.

In 1821, pe 17 ianuarie, era redactat documentul cu caracter constitutional “Cererile norodului romanesc”. In cele peste 30 de puncte ale acestui act, se evidentia ca scopul revolutiei de la 1821 este acela de a se pune capat amestecului puterilor straine in treburile interne ale tarii, dar si realizarea unor reforme.

La 17 ianuarie 1904, avea premiera la Teatrul de Arta din Moscova piesa de teatru in 4 acte a lui Anton Pavlovici Cehov Livada de visini. In acea zi dramaturgul rus implinea 44 de ani.

Tot intr-o zi de 17 ianuarie, in 1906, in baza legii asupra brevetelor de inventii, se infiinta Oficiul roman de inventii, care inregistra atat inventii romanesti, cat si “brevete de importatii”.

Pe 17 ianuarie 1912. Robert Falcon Scott, capitan in armata britanica, atingea Polul Sud, la o luna dupa norvegianul Roald Amundsen.

Intr-o zi de 17 ianuarie, in 1929, lumea primea in dar un nou erou – Popeye Marinarul, odata cu debutul acestuia in revista de benzi desenate Timble Theatre, ca personaj secundar. Personajul a fost creat de Elzie Crisler Segar. Popeye era un marinar care vorbea intr-un fel aparte, avea antebrate foarte musculoase si pufaia in permanenta dintr-o pipa grosolana. Prin intermediul benzilor desenate Popeye calatorea prin toata lumea si trecea prin aventuri palpitante. Popoye si-a facut prima aparitie pe marele ecran, alaturi de iubita lui Olive Oyl si rivalul sau Bluto, intr-un desen animat “Betty Boop” din 1933 intitulat chiar Popeye Marinarul, realizat de Fratii Dave si Max Fleischer, cei care vor continua seria de desene animate pana in 1942, cand va incepe perioada Famous Studios (1942 – 1957). Este de asemenea si episodul primei aparitii a cantecului “I’m Popeye the Sailor man”, compus special pentru acest desen animat. Nici in desenele animate intriga povestii nu este mult diferita de benzile desenate, dar de aceasta data Popeye are si o iubita, longilina Olive Oyl, pe care personajul negativ, uriasul Bluto incearca mereu sa o cucereasca. Si de aici luptele dintre cei doi, pe care Popeye le castiga intotdeauna cu ajutorul spanacului, care ii da o forta supraomeneasca. Datorita desenelor animate Popeye a devenit mai cunoscut ca oricand, depasindu-l la jumatatea anilor 30 chiar si pe celebrul Mickey Mouse, prin intriga simpla si mai ales farmecul vocilor si personajelor. Introducerea spanacului in poveste s-a datorat unei simple greseli de tipar dintr-un studiu, in care spanacul era prezentat ca avand de 10 ori mai mult fier decat in realitate. Inspirati si amuzati de idee, creatorii lui Popeye i-au oferit acestuia aceasta arma secreta. Se spune ca datorita popularitatii eroului vanzarile de conserve de spanac au crescut enorm, salvand industria de conserve din Crystal City, Texas (care si-a onorat eroul cu o statuie). In 1980 a avut premiera filmul “Popeye”, avandu-i ca protagonisti pe Robin Williams si Shelley Duvall. In film sunt multe numere muzicale, dintre care si foarte cunoscutul “I’m Popeye the Sailor Man”.

La 17 ianuarie 1946, Consiliul de Securitate al O.N.U. se intrunea pentru prima data, la Londra, in palatul Westminster, si adopta principiile de functionare ale organismului international.

Pe 17 ianuarie 1975, Bob Dylan lansa Blood on the Tracks, considerat unul dintre cele mai bune albume ale lui.

In 1997, pe 17 ianuarie, la Teatrul Naţional din Bucureşti avea loc premiera spectacolului “Paracliserul”, de Marin Sorescu, prima piesa a dramaturgului roman jucata pe scena dupa disparitia acestuia, in luna decembrie a anului 1996.

sursa: magicfm.ro