S-a întâmplat pe 15 octombrie

La 15 octombrie 1893, s-a născut (la Sinaia) Carol al II-lea (primul copil al regelui Ferdinand I şi al reginei Maria), rege al României în perioada 1930-1940. Carol al II-lea a părăsit România în septembrie 1940, a locuit un timp în Brazilia şi după 1947 s-a stabilit în Portugalia (m. 4 aprilie 1953, la Lisabona).

Regele Carol al II-lea

Tot într-o zi de 15 octombrie, în 1783, cei doi frați Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald, își înălțau, pentru prima dată cu oameni la bord, inedita creație. Cei doi temerari care au urcat în balon au fost fizicianul Pilatre de Rozier și ofiterul Marquis d’Arlandes, iar evenimentul a avut loc în prezența regelui Ludovic al XVI-lea. Zborul a dura 25 de minute și nu au fost incidente. Se preconizase că experimentele să se efectueze cu deținuți, dar din cauza protestelor s-a renunțat la această idee. Prima ascensiune a balonului în prezența regelui avusese loc cu o luna în urmă, când fuseseră înălțate trei animale: un miel, o rață și un cocoș.

În anul 1844 pe 15 octombrie, s-a născut filosoful, poetul şi filologul Friedrich Nietzsche (“Aşa grăit-a Zarathustra” – 1885, “Dincolo de bine şi de rău” – 1886).

Friedrich Nietzche

Filosofia lui Nietzsche gândește reevaluarea filozofiei și artei Greciei din perioada istorică cea mai veche, în defavoarea clasicismului, văzut ca afirmare a viziunii raționale și, în consecință, decadent. Nitzsche identifica în tradiția greacă patru etape: 1) etapa obscură a Titanilor când lumea era indefinită; 2) etapa rațiunii echilibrate și a visării (apolinicul); 3) etapa haosului, a beției, a dezordinei, a băuturilor narcotice (dionysiacul); 4) etapa acordului între apolinic și dionisiac, unde starea de beție este limitată de o rațiune echilibrată. În special tragedia greacă (Eschil, Sofocle) a fost interpretată ca o expresie a impulsului vital care se reîntoarce asupra sa însuși, limitând ordinea și dezordinea, ambele înțelese în termeni radicali, excesivi. Nietzsche critică valorile fundamentale ale societății ultra-raționalizate în care trăia, ajungând la negarea principiilor enciclopediste ce exclud vitalismul existenței.

La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia a avut loc încoronarea lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen ca rege al tuturor românilor – Ferdinand I (1914-1927).

În 1956, pe 15 octombrie, apărea limbajul de programare Fortran. Numele sau își are originea în “Formula Translator”. Limbajul a fost adoptat pe scară largă de către oamenii de știință.

Pe 15 octombrie 1993, la Stockholm, Nelson Mandela şi Frederik de Klerk au fost distinşi cu Premiul Nobel pentru pace, pentru contribuţia lor la eradicarea apartheidului.

sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro

ro_RO