S-a întâmplat pe 14 martie

In 1879, s-a nascut Albert Einstein, fizician, autorul teoriei Relativitatii si laureat al Premiului Nobel pentru Fizica (1921), (m. 1955)

Cele mai multe dintre contributiile sale in fizica sunt legate de teoria relativitatii restranse (1905) si de teoria relativitatii generalizate (1915). Alte contributii ale sale includ cosmologia relativista, teoria capilaritatii, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicatii in mecanica cuantica, explicarea miscarii browniene a moleculelor, proprietatile termice al luminii (al caror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiatiei, teoria campurilor unitara si geometrizarea fizicii. Una dintre formulele sale celebre este E=mc², care cuantifica energia disponibila a materiei. Einstein nu s-a manifestat doar in domeniul stiintei. A fost un activ militant al pacii si sustinator al cauzei poporului evreu careia ii apartinea. Einstein a publicat peste 300 de lucrari stiintifice si peste 150 in alte domenii.

Tot intr-o zi de 14 martie, in 1847, avea loc, la Teatrul Pergola din Florenta, Italia, premiera absoluta a dramei lirice in patru acte „Macbeth”, a lui Giuseppe Verdi.

Pe 14 martie 1881, in Romania, Parlamentul vota Legea prin care tara devenea regat. Carol I, primul Rege al Romaniei, a fost incoronat pe data de 10 mai 1881 si a fost primul care a purtat Coroana de otel, turnata din teava unui tun otoman capturat in timpul Razboiului de Independenta. Carol-Ludovic de Hohenzollern-Sigmaringen a fost descris drept o persoana rece. Sotia sa, Regina Elisabeta, il caracteriza drept „o persoana care isi poarta coroana si in somn”.

14 martie, 1854 s-a nascut poetul Alexandru Macedonski, reprezentant al simbolismului in poezia romaneasca, (m. 1920).

In 1889, pe 14 martie, contele german Ferdinand von Zeppelin patenta balonul dirijabil cu motor, care ii va purta numele: Zeppelin. Acesta a fost primul aerostat dirijabil, folosit cu succes intre anii 1900 – 1940 la transportul de persoane, de marfuri, dar si in scopuri militare. Primul zbor l-a facut in iulie 1900 chiar inventatorul – contele von Zeppelin. Dirijabilul sau avea 128 m lungime si doua motoare, care-i asigurau colosala viteza de… 29 de kilometri pe ora. In 1908, Zeppelin IV a survolat Alpii si doi ani mai tarziu Marea Manecii. In 1919 uriasa nava aeriana a traversat Oceanul Atlantic, zborul durand 108 ore dus si 75 intors.

La 14 martie 1905 era fondat clubul englez de fotbal Chelsea Football Club. Supranumit „Albastrii si Pensionarii”, clubul Chelsea Londra joaca in Premier League, pe Stadionul Stamford Bridge, in Sudul-Vestul Londrei.

Tot intr-o zi de 14 martie, in 1958, Asociatia Industriei de Inregistrari din Statele Unite autentifica un important record de vanzari. Perry Como primea primul disc de aur din istorie pentru vanzarile de 1 milion de exemplare ale single-ului “Catch A Falling Star”. Desi Glenn Miller reusise vanzari mai mari cu 16 ani inainte, iar Elvis Presley vanduse deja in urma cu doi ani un milion de unitati cu single-ul “Hound Dog”, recordul lui Perry Como este primul “gold record” omologat de asociatia americana.

Pe 14 martie 1966 avea loc premiera filmului Rascoala, dupa romanul cu acelasi nume al lui Liviu Rebreanu, in regia lui Mircea Muresan. Filmul, din distributia caruia faceau parte nume mari, ca Florin Piersic, Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Ernest Maftei, Stefan Mihailescu Braila si Colea Rautu, a obtinut premiul Opera prima, pentru cel mai bun debut, la Festivalul de Film de la Cannes.

Astazi, in Japonia si Coreea este sarbatorita Ziua Alba, un fel de Valentine’s Day, dar cei indragostiti de matematica dedica aceasta zi constantei lui Arhimede, numarului pi.

ro_RO