S-a întâmplat pe 14 ianuarie

Intr-o zi de 14 ianuarie, in 1129, Ordinul Templierilor era recunoscut oficial de catre Biserica Catolica la Conciliul din Troyes. Odata cu acest act formal, templierii au devenit o destinatie preferata a donatiilor din Europa, primind bani, pamanturi si fii de nobili de la familii dornice sa sprijine lupta (considerata crestina) din Tara Sfanta. Ordinul a crescut repede ca numar de membri si putere. Cavalerii templieri puteau fi recunoscuti dupa hainele albe cu o cruce rosie, distinctiva, si erau printre cei mai bine echipati, antrenati si disciplinati razboinici din perioada cruciadelor. Membrii Ordinului care nu erau razboinici au creat o puternica infrastructura economica in intreaga crestinatate, introducand pentru prima oara proceduri financiare care au reprezentat inceputul sistemului bancar si au construit numeroase fortificatii in Europa si Tara Sfanta.

Pe 14 ianuarie 1514, Papa Leon al X-lea emitea o bula papala impotriva sclaviei.

In 1547, pe 14 ianaurie, Ivan al IV-lea Cel Groaznic lua titlul de tar al Rusiei.

La 14 ianuarie 1557, aparea, la Brasov, “Octoihul” (foto), in limba slavona, prima carte tiparita de diaconul Coresi.

Tot intr-o zi de 14 ianuarie, in 1595, in lupta de la Putineiu, fratii Buzesti si Radu Calomfirescu, in fruntea unor detasamente ale ostii de tara, au infrant pe tatarii care invadasera tara.

Pe 14 ianuarie 1876, era brevetat telefonul. La aceasta data, Alexander Graham Bell si Elisha Gray au depus o cerere de brevet la Biroul pentru brevete din New York, primul la ora locala 12.00, iar al doilea la ora 14.00. Pe aceasta diferenta s–au bazat cei ce i–au adjudecat lui Bell inventia in procesul ce i–a opus multa vreme pe cei doi inventatori.

In 1900, pe 14 ianuarie, avea loc premiera, la Teatrul Constanzi din Roma, a operei Tosca de Giacomo Puccini. In rolul titular era distrubuita Hariclea Darclée, celebra arie “Vissi d’arte, vissi d’amore” fiind compusa special pentru ea.

La 14 ianuarie 1933, se instala guvernul national–taranesc condus de Al Vaida–Voievod.

In 1972, pe 14 ianuarie, Margareta a II-a devenea regina a Danemarcei, suverana pana astazi, dupa moartea regelui Frederic al IX-lea.

Pe 14 ianuarie 1973, concertul lui Elvis Presley Aloha from Hawaii era transmis in direct prin satelit, stabilind un record de audienta. Elvis devenea protagonistul celui mai vizionat show al unui artist din istoria televiziunii, cu aproximativ 1 miliard de telespectatori din 40 de tari.

La 14 ianuarie 1985, Martina Navratilova li se alatura lui Jimmy Connors si Chris Evert Lloyd in galleria jucatorilor profesionisti de tennis care au castigat 100 de turnee.

Pe 14 ianuarie 1993, aparea primul numar al revistei “Dilema”, publicatie editata de Fundatia Culturala Romana, avandu-l ca editor-fondator pe Andrei Plesu.

sursa: magicfm.ro