S-a întâmplat pe 13 martie

Intr-o zi de 13 martie, in 1462, in orasul german Mainz era tiparita celebra Biblie a lui Gutenberg (foto). Aceasta este prima editie datata a cartii fundamentale a crestinatatii. A fost tiparita in limba latina, cu litere mobile, de catre fostul asociat al lui Gutenberg si calfa acestuia, in 180 de exemplare. Astazi, dupa mai mult de 500 de ani, se pastreaza in muzeele din intreaga lume 48 dintre aceste prime exemplare tiparite.

Pe 13 martie 1781, astronomul englez Sir William Herschel descoperea planeta Georgium Sidus, cunoscuta ulterior sub denumirea de Uranus, cea de a saptea planeta din Sistemul Solar.

In 1852, pe 13 martie, Unchiul Sam devenea simbolul Statelor Unite ale Americii, dupa publicarea unui desen cu el in ziarul “Lantern”. Astazi, “Unchiul Sam” este sinonim cu Statele Unite ale Americii sau cu guvernul american, dar putini stiu ca a fost un personaj real. Samuel Wilson a fost furnizor al armatei americane in razboiul din 1812, impotriva Marii Britanii. Sam a livrat ratiile cerute de armata in lazi din lemn de stejar, pe care figurau initialele “U” si “S” – Statele Unite. Dar soldatilor le placea sa glumeasca, spunand ca primesc mancare de la Unchiul Sam. Dupa 100 de ani, in 1917, un caricaturist a creat imaginea clasica a Unchiului Sam, aparuta pe afisele de recrutare, care se adresa privitorilor: “Am nevoie de tine pentru armata Statelor Unite”.

La 13 martie 1877, americanul Chester Greenwood din Farmington, Maine, patenta celebrele bentite cu clapete pentru urechi. Inventia a avut un succes urias, regiunea Maine fiind una in care 10 luni pe an este foarte frig, atat de frig incat, se spune, unii nu se despart de aceste accesorii nici in casa.

Pe 13 martie, 1881 – s-a nascut Tony Bulandra, actor de teatru si film, personalitate a scenei romanesti (m. 1943).

Tot intr-o zi de 13 martie, in 1894, avea loc, la cabaretul Moulin Rouge din Paris, primul strip-teas profesionist. Patronii cabaretului fusesera inspirati de un eveniment petrecut cu mai mult de un an inainte, pe 9 februarie 1893, cand tanara Mona, modelul unui artist parizian, a vrut sa arate ca are mai mult decat picioare foarte frumoase si s-a urcat dezbracata pe o masa dintr-un local, in fata unor studenti la arte. Mona s-a ales cu o amenda de 100 de franci, data de politisti pe loc, in ciuda protestelor studentilor incantati de gest.

Pe 13 martie 1930 era descoperita planeta Pluto, intalnita si sub numele de Pluton, de catre astronomul american Clyde William Tombaugh. Este o planeta pitica din Sistemul Solar. Pana de curand ea a fost considerata a noua planeta a Sistemului Solar in ordinea departarii de Soare, dar in anul 2006, pe 24 august, 2006, in urma unei rezolutii a Uniunii Astronomice Internationale in care a fost schimbata definitia termenului de planeta, Pluto a primit statulul de planeta pitica.

In 1936, pe 13 martie, avea loc premiera absoluta, la Opera Mare din Paris, a tragediei Oedip de George Enescu. Opera i-a fost dedicata Mariei Tescanu Rosetti (fosta Cantacuzino). Se spune ca fosta doamna de companie a Reginei, dupa o casatorie cu Cantacuzino si o dragoste cu nabadai pentru filozoful Nae Ionescu, si-a turnat acid pe faţa. La auzul vestii, George Enescu s-a intors de la Paris si a vegheat la capataiul doamnei de care era indragostit. In urma acestui episod Maria Tescanu Rosetti va ramane desfigurata si va aparea in fotografii cu un voal negru pe faţa. Acest lucru nu l-a impiedicat, insa, pe Enescu, sa o ia de sotie in decembrie 1937.

In 1979, pe 13 martie intra in vigoare Sistemul Monetar European (SME), institutie internationala care are ca obiectiv controlul fluctuatiile cursurilor de schimb in tarile Comunitatii Europene, cu exceptia Marii Britanii.

In 1986, pe 13 martie, era inaugurat, la Paris, Cité des Sciences de la Villette, cel mai mare muzeu de stiinta din Europa.

Pe 13 martie 1997, invocand motive de sanatate, Maica Tereza (pe numele civil Agneza Gongea Boiagi) demisiona de la conducerea ordinului fondat de ea in 1950, “Misionarele Caritatii”. Pe 5 septembrie, in acelasi an, Maica Tereza murea, la Calcutta, in India. Maica Tereza, calugarita catolica de origine albaneza, a primit Premiul Nobel pentru Pace in anul 1979 si a fost beatificata de
Biserica Catolica pe 19 octombrie 2003.

sursa: magicfm.ro

ro_RO

Fii la curent cu noutățile

Fii la curent cu cele mai noi știri! Abonează-te la newsletterul nostru.

Te-ai abonat cu succes la newsletter. Îți mulțumim.