S-a întâmplat pe 13 decembrie

Intr-o zi de 13 decembrie, in 1524, era confirmat la Istanbul, ca domn al Tarii Romanesti, Radu de la Afumati (1522–1529), in urma victoriilor obtinute de domnitorul roman in perioada 1522–1524.

In anul 1553 s-a născut regele Franţei Henric al IV-lea (1589-1610), întemeietorul dinastiei de Bourbon (m. 14 mai 1610)

Pe 13 decembrie 1577, Sir Francis Drake se imbarca, in Plymouth, Anglia, pe Golden Hind, pentru o lunga calatorie, in cursul careia isi propunea sa faca in-conjurul lumii prin stramtoarea Magellan si prin India. Voiajul sau va dura aproape 3 ani.

In 1809, pe 13 decembrie, in Danville, Kentucky, americanul Ephraim McDowell devenea primul medic care indeparta cu success o tumora ovariana. Pacienta, Jane Todd Crawford, a suportat operatia fara sa fie anesteziata.

La 13 decembrie 1816, John Adamson din Boston, Massachusetts, primea patentul pentru docul uscat (denumit si bazin de radub), o constructie hidrotehnica (de regula, pe langa santierele navale) avand forma unui bazin cu peretii din beton, piatra sau zidarie construiti in trepte, si cu porti etanse sau ecluza, destinata andocarii navelor pentru lucrari de reparatii si intretinere. Dupa intrarea in bazin apa se evacueaza si nava se aseaza pe scaunele de calaj. In acest scop, docurile uscate sunt prevazute cu instalatii de evacuare a apei.

Pe 13 decembrie 1928, avea loc, la Filarmonica din New York, premiera compozitiei Un american la Paris, de George Gershwin. In 1951, aparea si filmul cu acelasi nume, inspirat de celebra compozitie, pe care, insa, compozitorul nu a apucat sa-l mai vada. Pelicula, cu Gene Kelly in rolul principal, a primit 6 premii Oscar.

Intr-o zi de 13 decembrie, in 1996, liderii Uniunii Europene prezentau design–ul bancnotelor EURO. Euro (cu simbolul €) este moneda oficiala a 16 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Aceste state, cunoscute colectiv ca „Zona euro”, sunt Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. Euro mai este folosit cu acordul comunitatii in Monaco, San Marino si Vatican, iar trei alte state — Andorra, Kosovo si Muntenegru — utilizeaza moneda europeana fara sa aiba acordul UE. Au fost propuse mai multe teme pentru viitoarele bancnote europene: oameni de stat celebri, muzicieni, pictori etc. In final, a fost retinuta o tema care pune in valoare mostenirea culturala europeana: elemente arhitecturale din diferite perioade ale istoriei europene. Elementele reprezentate pe bancnote simbolizeaza legaturile dintre popoarele europene (podurile) si deschiderea care caracterizeaza constructia europeana (usi si ferestre). Bancnotele nu reproduc elemente arhitectonice particulare, ci motive reprezentative pentru stilurile arhitecturale care constituie rodul istoric al creativitatii europene. Numele euro a fost adoptat oficial la 16 decembrie 1995, iar moneda insasi a intrat pe pietele internationale la 1 ianuarie 1999, inlocuind asa-numita unitate monetara europeana (ECU), iar apoi, la 1 ianuarie 2002, a fost introdusa in circulatie inlocuind in cele din urma monedele nationale din Zona euro. Estimarile arata ca euro este folosit zilnic de aproximativ 327 de milioane de europeni.

Tot intr-o zi de 13 decembrie, in 1974, fostul Beatles George Harrison era invitat la masa de catre presedintele Gerald R. Ford la Casa Alba. Cei doi au facut schimb de cadouri.

Pe 13 decembrie 1990, era infiintat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), prin Legea nr. 39/13.12.1990. Scopul declarat al acestei institutii este: „organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si siguranta statului in timp de pace, cat si de razboi”.

La 13 decembrie 2002, canalul muzical britanic Music Choice publica o analiza privind cantecele de Craciun devenite no. 1 in ultimii 30 de ani, identificand criteriile de succes pentru o astfel de piesa. Potrivit analizei, toate aceste cantece contineau: sunete de clopotei, voci de copii, clopote de biserica si referiri la dragoste. Iar concluzia spunea ca piesa lui Cliff Richards din 1988 Misletoe and Wine era cantecul perfect de Craciun.

ro_RO