Într-o zi de 1 octombrie 1875, Ion Creangă a debutat în revista “Convorbiri literare” cu “Soacra cu trei nurori”. Este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice “Amintiri din copilărie”.
Pe 1 octombrie 1800, Spania ceda Franței provincia Louisiana din America de Nord, în baza tratatului de la San Ildefonso. După trei ani, francezii o vor vinde Statelor Unite.
Tot într-o zi de 1 octombrie, în 1869, conducerea de servicii poștale din Austro-Ungaria introducea cartea poștală dezvoltata de Emanuel Herrmann, prima carte poștală din lume.
În 1880, pe 1 octombrie, Thomas Edison deschidea prima fabrică de lămpi electrice.
La data de 1 octombrie 1890 era fondat Yosemite-Nationalpark, unul dintre cele mai cunoscute parcuri naționale din S.U.A.
Tot într-o zi de 1 octombrie, în 1924, era adoptat Calendarul Gregorian de către Biserica Ortodoxă Română.
În 1931, pe 1 octombrie, era inaugurat podul George Washington, care leaga New Jersey de New York.
La 1 octombrie 1949 a fost proclamată Republica Populară Chineză, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului. Lider al ţării a fost Mao Zedong, care a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind ucişi în timpul în care acesta a condus China.
În 1957, pe 1 octombrie, pe bancnotele S.U.A. erau imprimate pentru prima dată celebrele cuvinte “In God We Trust”.
Tot într-o zi de 1 octombrie, în 1987, era dată în folosință prima linie de tramvai în municipiul Cluj-Napoca.
Pe 1 octombrie 2003, Statele Unite aderau oficial la UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, for din care se retraseseră în anul 1984, în timpul mandatului lui Ronald Reagan, în semn de protest față de politica organizației.