Radu Chiruţă

Pictura lui Radu, dincolo de bogăţia de culoare şi revărsarea de emoţie, arată o mare dragoste pentru artă. Dragoste însoţită de un talent pe măsură.
Prietenii lui apropiaţi sunt pensula şi vopselele, dar şi acul şi materialele de gravura, cărbunele, creionul sau lutul. Este foarte dedicat pasiunii sale. Pentru el, arta este greu de descris, este o pasiune, un mijloc de exprimare, un refugiu, şi în acelasi timp vocaţie .
Radu mărturiseşte: „ Interesul meu pentru ceea ce înseamna artă s-a manifestat de timpuriu, încă din primii ani de viaţă…din clipa în care am putut ţine ceva între primele 2 degete de la mână şi am făcut cunoştinţă cu creionul şi foaia…trebuie să-mi fi plăcut foarte mult (căci eu nu-mi amintesc), dar mama îmi spune că mâzgâleam grămezi de hârtii, fără să ştiu ce fac….Prima mea lucrare, de care îmi aduc aminte, cu o temă propusă, am realizat-o la vârsta de 2 ani şi jumătate şi se intitula Baba cloanţa”, lucrare despre care tot el afirmă că a fost cea care a marcat începutul conştiinţei sale artistice. „Este la kilometri distanţă de a fi o opera, dar este prima mea lucrare inteligibilă si în care am ştiut ce am desenat atunci când m-a intrebat mama la sfârşit.”
Ulterior, a trecut la desenatul cu creta pe asfalt, apoi a început să reproducă personaje din desene animate sau din filme care îi captau atenţia. Exerciţii frivole de îndemânare, poate, dar fireşti popasuri, pentru vârsta aceea.

Din clasa a II-a, a frecventat cursuri de perfecţionare în domeniul artistic, iniţial la Şcoala de Arte Plastice Nr.3 din Bucureşti, iar ulterior în cadrul Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Radu participă, săptămânal, şi la cursurile de arte vizuale organizate de Clubul de Excelenţă Dan Voiculescu, sub îndrumarea prof. Daniela Mihai.

Cea care îl îndrumă pe Radu, Daniela Mihai, profesor Clubul de Excelenţă Dan Voiculescu, vorbind despre talentul tânărul remarca: “Sensibilitatea unui artist se traduce prin creația sa….prin multitudinea de pete ordonate pe o bucată de material…care prinde viață odată cu gândurile transpuse și transformate în pete de culori sau linii. Radu Chiruță a atins o maturitate în gandire și creație ce denotă o vastă cultură artistică și abilități înnăscute de grafician dar și sensibilitate de pictor.
Cu rafinament și răbdare, Radu învăluie fiecare detaliu al operei sale în atmosfera magică a gândurilor venite parcă din alt univers. Realul capătă conotații fantastice, efemerul devine etern iar visul trăieste prin simfonia cromatică și accentele grafice particulare creației sale. Construindu-și cu sensibilitate universul dar și foarte viguros, fiecare compoziție devine unică și valoroasă prin varietatea gândurilor întrepătrunse și ordonate într-o armonie secretă desăvârșită. Creația lui Radu impresionează și transmite într-o manieră desăvârșită codul ascuns al lumii sale interioare dezvăluindu-ne o vastitate de emoții și trăiri transpuse într-un stil expresiv, în compoziții grafice și picturale de o reală calitate.”

Radu este un tânăr modest şi, în acelaşi timp, încrezător în talentul şi pasiunea sa. Pentru a le dărui şi celor mai mici ca el o parte din bucuria pe care el o simte atunci când pictează, Radu a pictat alături de alţi membri ai Clubului de Excelenţă, scene din povestea „Albă ca zăpada şi cei 7 pitici” pentru copiii Grădiniţei nr.262 din Bucureşti.

Mai multe detalii despre Radu Chiruţă, premiile şi concursurile la care a participat aici

[oqeygallery id=83]

Fotografii Dan Marinescu/FDV