Punem preț pe vocații?

Terminarea unei facultăți este mai eficientă decât urmarea vocației sau obținerea unei calificări într-o meserie? În ultimii ani ne-a fost spus că poți să ai o carieră reușită doar dacă urmezi o facultate, iar orice vocație a fost lăsată pentru cei care nu sunt în stare să termine o specializare în cadrul unei universități.

Unde a dus acest lucru? Foarte multe cursuri inutile și sute de mii de studenți sau absolvenți care nu au un loc de muncă și nici nu au un viitor prea luminos în față. Acesta pare a fi peisajul unui sistem de învățământ care nu incurajează urmărirea aptitudinilor și vocațiilor.

Specialista britanică, Alison Wolf, afirmă că pe parcursul ultimilor ani locurile de muncă din domeniul tâmplăriei sau al intalațiilor sanitare, meserii atât de necesare societății, au fost denigrate și privite ca fiind o muncă a celor de „jos”. Această situație trebuie să se schimbe și poate fi o rezolvare a somajului în rândul tinerilor.

O primă soluție poate fi schimbarea acestor mentalități. Aceste aceste meserii ar trebui vazute ca pe un mod de a face comerț, un mod de a-ți vinde propriile cunoștințe.

Articolul este preluat din ediția online a ziarului britanic The Guardian. Întreg articolul poate fi citit aici.

ro_RO