Psihologia adolescentului

Adolescentul de azi va fi adultul de mâine. Psihologii evidențiază preocuparea adolescentului în construirea noii identități și arată că multe dintre problemele experimentate de adolescenți au la origine absența unei identități solide. Soluția psihologilor specialiști în problemele adolescenței este de a crea metode sau “spații” pentru ca tânăra persoană să-și descopere identitatea. Ei sugerează o amânare a altor preocupări care să-i creeze adolescentului posibilitatea de a se angaja cu toată ființa în dificila muncă de a-și construi imaginea de sine.

Psihologia de-a lungul timpului nu dă însă răspunsuri complete la următoarele întrebări: Cum se poate găsi adevarata indentitate? Cum pot fi ajutați adolescenții în construirea unei imagini de sine reale? Cum își pot stabili adevarata valoare? În sistemul de valori de-a lungul timpului, identitatea este legată doar de noua infățișare fizică, de maturizarea psihologică și de noul statut social.

Ce anume poate da valoare ființei umane? Mulți adolescenți tind să-și dezvolte imaginea de sine în baza unor aptitudini sau abilități, prin comparație cu ceilalți, sau cu o imagine idealizată despre ceea ce ei ar trebui să fie. Astfel, ei pot ajunge să se considere lipsiți de valoare, deoarece nu excelează în anumite domenii, sau nu pot fi capabili să stabilească anumite relații. Eșecurile adolescentului în anumite domenii ale vieții conduc deseori la sentimentul lipsei de valoare. De aici se pot naște conflicte interioare, care pot conduce la dezechilibre psihice și la un comportament deviant. Dovezile în acest sens sunt statisticile în legatură cu delicvența juvenilă și suicidul.

Adolescenții care intră în viața de adult fără a fi ajuns să-și cunoască adevarata identitate și valoare personală, vor avea probleme cu ei înșiși si vor întîmpina dificultăți de adaptare și integrare în societate.

Este nevoie ca orice om, dar în special adolescentul care se află, prin specificul vârstei, în cautarea propriei sale valori, să cunoască adevarul.

Articol preluat de pe www.copiii.ro