Prof. Dan C. Vodnar a reușit să ducă gastronomia moleculară pe TikTok

Prof. Dan C. Vodnar a reușit să ducă gastronomia moleculară pe TikTok

El a devenit cea mai puternică voce din domeniul științific de pe rețelele de socializare.

Prof. Vodnar a fost deja validat, de către IQads, ca fiind un influencer științific. Domnia sa este profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii alimentare, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj, membru al instituției Academia Europaea și membru al Senatului Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

”Cariera mea a pornit cu o imensă automotivație de a reuși și de a-mi depăși propriile limite, definită de multă muncă și perseverență, iar ulterior am avut la bază o strategie foarte bine gândită de a construi o echipă de cercetare. Având doctorat in Biotehnologii, a fost un pas mic înspre a obține cursul de Biotehnologii alimentare din cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor. Biotehnologia este o știință care încearcă într-un mod multidisciplinar să înțeleagă cum funcționează natura. Este dificil să găsești o definiție concretă și universală despre aceasta însă insulina, penicilina, prebioticele, drojdia utilizată în bucătăriile noaste, sunt rezultatul unor procese biotehnologice.

Pe de altă parte, gastronomia moleculară este știinta care se ocupă cu înțelegerea fenomenelor culinare care au loc in procesul de gătit. Pe scurt, ea produce cunoştinte, în timp ce bucătăria moleculară este un meşteşug, o artă.

Domeniul de biotehnologii l-am ales deoarece d-na Prof. dr. Carmen Socaciu, avea conducere de doctorat in acest domeniu iar gastronomia moleculară am ales-o din curiozitatea de a înțelege fenomenele asociate gătitului, fiind și o nișă nouă pentru educația alimentară din România”, spune prof. Vodnar, în interviul acordat pentru IQads.

În ceea ce privește emisiunea sa online de mare succes, Știință cu Sare și Piper, și provocările popularizării științei în online, acesta declară:

”Provocarea cea mai mare este cea în care trebuie să explici procese complexe în cuvinte accesibile, dar am învățat ca adaptabilitatea la moment, context, înțelegere, cunoștere,  este cea care te poate avantaja în spațiul online.

Cred că trebuie să existe cât mai multe voci din domeniul științific pe rețelele de socializare. Educația trebuie să fie una continuă în existența noastră și totodată sursele de informare trebuie să fie unele credibile. Nu mi-am dorit titulatura de influencer științific dar sunt recunoscător că munca și dedicația pentru acest proiect mă poziționează în acestă categorie”.

Interviul poate fii urmărit integral pe IQads.

https://www.iqads.ro/articol/61716/de-urmarit-dan-c-vodnar-cu-gastronomia-moleculara-pe-tiktok

 

 

 

 

ro_RO